Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza nötron yıldızları hakkında çok detaya inmeden bazı bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Öncelikle nötron yıldızlarının nasıl oluştuğundan biraz bahsedelim.
Nötron Yıldızı Nasıl Oluşur?
Nötron yıldızları tıpkı karadeliklerde olduğu gibi dev kütleli yıldızların ölmesi sonucunda oluşur. Ölen bu yıldızlar süpernova (Süpernovalar o kadar çok enerji açığa çıkarırlar ki Güneş’in parlaklığı onların yanında yüz milyon kat küçük kalır) şeklinde patladıktan sonra çok uzağa savrulmayan kısımlarını adeta bir karadelik gibi içlerine çekerek içeri çökerler. İçe çökme sonucunda oluşan bu muhteşem gök cismine nötron yıldızı denir.
Neden Bu Yıldızlara Nötron Yıldızı Deniyor?
İsminden de anlaşılacağı üzere bu yıldızların çok ama çok büyük bir kısmının nötronlardan oluşuyor. Çok yüksek çekim kuvvetine sahip oldukları için serbest haldeki nötronlar gibi kararsız değil, çok daha kararlı bir yapıdadır. Bu sebepten ötürü bu gök cisimlerinin isimleri de nötron yıldızıdır.
Boyutları Sizi Aldatabilir
Nötron yıldızları küçüktür ama çok yoğundur. Tıpkı “Karadelik Nedir?” yazımızda da bahsettiğimiz karadelikler gibi nötron yıldızları da çok yüksek kütlelere ve çekim kuvvetine sahiptir. Buna bir örnek verecek olursak ülkemizde bulunan Tokat şehri büyüklüğünde bir nötron yıldızı, güneşimizin tam iki kat ağrılığındadır. Güneş’in hacmi de Dünya’dan tam 1.3 milyon kat fazladır.
Tıpkı karadelikler gibi nötron yıldızları da biz insanlar için büyük ölçüde gizemlerini korumaktadırlar. Gelecekte bir gün çok daha yeni keşiflerle bilgimiz artabilir.
Bu yazımızda sizlere, “Nötron yıldızı nedir? Nötron yıldızı nasıl oluşur? İsimleri neden nötron yıldızıdır?” gibi merak edebileceğiniz soruları cevaplamaya çalıştık. Bu konuda başka sorularınız yada düşünceleriniz varsa yorumlar kısmında görmeyi çok isteriz.
Bu yazı ilginizi çekebilir: James Webb Uzay Teleskobu İlk Fotoğraflarını Dünyaya Ulaştırdı!