Geçtiğimiz aylarda uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu ilk görüntülerini yakaladı. NASA, 72 fotoğraftan oluşan görüntüyü birleştirip bizlerle paylaştı.
James Webb, 5 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılmıştı. L2 yörüngesine oturan James Webb kurulumunu başarılı bir şekilde tamamlamasının ardından başına talihsiz bir olay gelmişti. Gök taşı çarpması sonucu 18 aynasından birisini kaybetmişti. (Bu haber ilginizi çektiyse tamamına buradan erişebilirsiniz.) Kaybettiği bir aynaya rağmen ilk görsellerini dünyaya göndermeyi başardı.
James Webb’in Çektiği Fotoğrafta Bulunan Uzay Nesneleri Şu Şekilde
SMACS J0723.3-7327
SMACS J0723.3-7327, galaksi kümeleridir. James Webb Uzay Teleskobu tarafından mercek olarak kullanılmaktadır.
Karina Bulutsusu
Karina Bulutsusu, çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsu. Eta Carinae ve HD 93129A, Samanyolu içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardır.
NGC 3132
NGC 3132, Yelken takımyıldızı yönünde bulunan parlak bir gezegenimsi bulutsu. Mevcut spektroskopik verilerle gaz kabuğu 24 km⁻¹ hızla genişlemektedir. Dünya’dan yaklaşık uzaklığı 610 pc. veya 2.000 ışık yılıdır. (Sağ taraftaki görsel Hubble’a, sol taraftaki görsel James Webb’e aittir.)
Stephan Beşlisi
Stephan Beşlisi, dörtlü bir oluşumun beş gökada olarak göründüğü, keşfedilen ilk yoğun gökada grubu. Grup, Édouard Stephan tarafından 1877’de keşfedilmiştir.
WASP-96 b
WASP-96 b, Güneş sistemimizin dışında bulunan, çoğunlukla gazlardan oluşan dev bir gezegendir.
Kaynak: https://www.nasa.gov/image-feature/countdown-to-the-webb-telescopes-first-images