Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Intel ARC A750 8GB İncelemesi

Harici ekran kartı piyasasında yıllardır AMD Radeon ve Nvidia GeForce rekabeti bulunuyordu. Fakat Intel tarafı son yıllarda harici ekran kartı tarafına çok büyük yatırımlar yaptı ve önemli isimleri bünyesine kattı. Bugün incelemesini yapacağımız Intel ARC A750 8GB modeli de bu yatırımların bir sonucu işte. Fakat A750 modeli aslında tepe seviye bir model değil en büyük avantajı ise uygun fiyatlandırması.

Intel ARC A750 modeli tabii ki bazı dezavantajlara sahip. Fakat bu dezavantajların agresif derecede düşük fiyatla kapatılmaya çalışıldığını görüyoruz bu sayede bu ekran kartının kendi fiyat seviyesinde pek bir rakibi olmadığını görmekteyiz. İşte bu modeli öne çıkaran en büyük avantajı bu oluyor!

Intel ARC A750 8GB Ekran Kartı

Intel ARC A750 ekran kartının referans tasarım diyebileceğimiz modeli var elimizde. Bu ekran kartı tasarım olarak gerçekten çok sade görünüyor. Ön yüzü simsiyah bir model herhangi bir çizgi, farklı renk gibi detaylar yok. 2 adet orta boyutlarda fanlar bulunuyor ve bu fanların yaprakları özel kıvrımlara sahip. Bu söylediklerimiz haricinde ön tarafta ekstra bir tasarım detayı bulunmuyor. Sade severler için birebir fakat gösterip severleri üzecektir.

Ekran kartını kasaya taktığınızda size bakan tarafı ise aslında sade ve şık olmuş. Beyaz aydınlatmaya sahip bir Intel ARC yazısına yer verilmiş. Hemen alttaki metalik parlak kısım ise tasarıma güzel bir hava katmış. Ayrıca bu ekran kartında 1 adet 8 pin ve 1 adet 6 pin güç girişi bulunuyor. Açıkçası segmentini düşünecek olursak güç tüketimi tarafında çok verimli bir model dersek yalan olacaktır. Benzer performansı çok daha az güç tüketimiyle veren kartlar var.

Cihazın arka tarafının tasarımı ise günümüz ekran kartlarına biraz biraz daha farklı. Daha yekpare bir görüntü sunuyor. Ayrıca bu arka plakanın plastik olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yani soğutma tarafında bir katkısı bulunmuyor. Bu paralel çizgili detaylar ise tasarıma güzel bir hava katmayı başarmış. Ekran kartının bu yüzünde de herhangi bir aydınlatma bulunmuyor. Fiyatını düşünecek olursak kabul edilebilir bir şey tabii.

Intel ARC A750 8GB Teknik Detaylar

  • GPU: DG2-512
  • Mimari: Generation 12.7
  • XE Core: 28 Çekirdek
  • Shading Unit: 3584
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2400 MHz
  • Bellek Frekansı: 16 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
  • Ray Tracing Çekirdekleri: 28
  • Tensor Çekirdekleri: 448 Çekirdek
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 2.0, 1 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 6 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Işın İzleme, Yapay Zeka
  • Güç Konnektörleri: 1 x 8 Pin + 1 x 6 Pin
  • TDP: 225W

Intel ARC A750 ekran kartı Intel’in giriş seviyesi modellerinden biri. ARC A770 gibi daha güçlü modeller de var fakat aralarında kayda değer bir fiyat farkı bulunuyor. A750 ise aslında RTX 3060 modeline rakip olan düşünülen modellerden biri. Fakat tabii ki henüz yeni mimarilerden biri olduğu için eksiklikleri yok değil. Aslında donanımsal olarak ışın izleme ve yapay zeka çekirdeklerine sahip olması oldukça güzel.

En büyük eksiği şu an için maalesef sürücü tarafında. Çünkü bazı oyunlarda bu ekran kartının performansı ciddi anlamda düşmekte. Bazı oyunlarda ise gerçekten RTX 3060 performansını oldukça düşük bir fiyatta sunabiliyor. Dezavantajı ise verimlilik tarafında çünkü 225W değerine varan bir TDP değeriyle geliyor bu da rakiplerine göre bir hayli yüksek.

Intel ARC A750 8GB Performans Testleri

The Last of Us Part 1 oyununda 1080P çözünürlükte ve orta grafiklerde 40-45 FPS civarlarında açıkçası düşük değerler gördük. Ayarları düşüğe aldığımızda ise FPS değerleri 50’lere kadar çıktı ama bu değerler de açıkçası pek tatmin edici durmuyor. Konsoldan PC’ye port edilen oyunlarda bir sürücü problemi yaşanıyormuş gibi görünüyor. Intel’in bu durumu çözmesi gerek.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyununda ise işler bir hayli iyi ilerliyor. 1080P çözünürlükte en yüksek grafik kalitesinde ve FSR ultra kalite modunda yaptığımız testte 200-300 FPS aralığında gayet güzel değerler alıyoruz.

Call of Duty Warzone 2.0 oyununda 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesindeydik. DLSS rakibi olan XESS aktifken 80 FPS civarlarında değerler alıyoruz. Fakat bu oyundayken FSR, XESS gibi teknolojiler garip bir şekilde verimli çalışmıyor. Hatta bazı senaryolarda Intel XESS teknolojisinin FPS düşürdüğünü bile gördük. Bu yüzden hızlıca bir sürücü güncellemesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Playerunknown’s Battlegrounds PUBG oyununda da 1080P çözünürlüğü tercih ettik ve grafik kalitemiz ise en yüksekteydi. Sahneden sahneye değişen şekilde 70-160 FPS aralığında fena olmayan değerler görüyoruz. Biraz daha optimizasyonla daha stabil bir FPS elde edilebilir.

Valorant oyununda da 1080P çözünürlük ve en yüksek grafik kalitesini tercih ettik. Bu oyunda da 150-300 FPS arasında çok değişken değerler aldık. Açıkçası FPS değerinin bu kadar oynaması pek normal görünmüyor. Söylediğimiz gibi sürücü tarafındaki sorunla öne çıkıyor biraz.

God of War oyununda da bariz bir sürücü sorunu yaşıyoruz. 1080P çözünürlükte, yüksek grafiklerde ve FSR açıkken yaptığımız testte 50 FPS gibi bir değer alıyoruz. Ayarları düşürdüğümüzde de 50 FPS alıyoruz. Yani burada da büyük bir sürücü sorunu görülmekte. Ayar düşürüp artırmak FPS değerine pek bir etkide bulunmuyor. Aslında ekran kartı tam potansiyeline çıkabilse gerçekten iyi bir performans verebilir.

Atomic Heart ise optimizasyon tarafında başarılı görülen yapımlardan biri oldu. Intel tarafında da fena işlere imza atmıyor aslında. 1080P çözünürlük ve yüksek grafik ayarlarında 100-180 FPS aralığında gayet güzel değerler görüyoruz. Ekran kartı burada potansiyelini göstermiş. Sıcaklık 73 derece civarlarındaydı, fan hızı ise 1900 RPM civarlarındaydı bu değer biraz fazla.

Uncharted 4 oyununda da FPS değerleri oldukça dalgalıydı. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafiklerde FPS değeri bazen 60’lara kadar düşerken bazen ise 100 FPS’lere kadar yükseliyordu. Burada da bahsettiğimiz gibi sürücü problemi görülüyor. Zaten ekran kartının kullanım, tüketim değerlerinden de anlaşılıyor aslında.

Sonuç

Intel ARC A750 8GB ekran kartı incelememizin sonuna geliyoruz. Intel tarafının harici ekran kartı pazarına girmesi aslında oldukça güzel bir haber. Yıllardır 2 markanın olduğu bu sektörde yeni rekabet koşulları oluşması hem yapılan ürünlerin kalitesini artıracaktır hem de fiyatlara olumlu yönde yansıyacaktır. Ama burada Intel tarafının özellikle sürücüler tarafında büyük bir yol kat etmesi gerektiğini görüyoruz. Çünkü bu ekran kartı potansiyeline ulaşamıyor.

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Süleyman kesen

    Eyl 11, 2023 at 17:56

    Gerçekten çok iyi bir inceleme olmuş yeni bir ekran kartı alacaktım bu yazı çok işime yaradı.

    • Mehmet Yılmaz

      Eyl 11, 2023 at 18:19

      Güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Oyun Haberleri

GTA 6’nın uzun zamandır beklenen çıkışı, hayranları sabırsızlandırmaya devam ediyor. İlk fragmanın yayınlanmasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, oyunun resmi...