Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de parola kullanımı çok önemsenmiyor. Saldırıların ve maddi kayıpların artmasının yanı sıra kullanıcıların hesaplarının çalınması gibi günlük yaşamı da etkileyen sorunların gözler önüne serilmesine rağmen en bilindik parolalar kullanılmaya devam ediyor. Hatırlanması çok kolay, yazması çok hızlı, yönetmesi zahmetsiz ve herkes tarafından kullanılan parolalar tercih edilmeye devam ediyor. Bununla birlikte birçok kişinin aklında da aynı soru canlanıyor, Güçlü Parolalar Oluşturmak için ne yapmam gerekir? bu bağlamda rehber içeriğimiz soruları yanıtlayacak.
ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban parolaların artık tümcelerden oluşması gerektiğini söyledi. Daha uzun, daha karmaşık ve hatırlaması daha kolay karmaşık parolaların kullanıcıların daha güvende olmasına yardımcı olacağını paylaştı.
İçindekiler
Karmaşık Bir Parola Nasıl Oluşturulur?
Çözüm basit, öncelikle bildiğiniz parolaları unutmanız gerekir. Özellikle tek kelimeden oluşan parolalar çok sorunludur. Mesela “1907” veya “1974” gibi bir parolanız varsa, başınız belada demektir. Peki parola yerine ne kullanmalıyız? Karmaşık, tümce parolalar. Daha uzun, daha karmaşık ve hatırlaması kolay, daha güvenli ve emniyetli olmanıza yardımcı olurlar.
1-Tümcecik Oluşturmak İçin Sözcükler Ekleyin
Diyelim ki okumayı seviyorsunuz. Size anlamlı bir şekilde mantıklı olması için etrafına bazı kelimeler ekleyin:
tarihkitaplarıokumayıseviyorum
2-Büyük Harf Ekleyin
Şu anda oluşturduğunuz parola, orijinal parolanızdan çok daha güçlü. Ancak, daha fazla ayrıntıya ihtiyacı var. Her kelimeyi vurguluyormuş gibi büyük harfler ekleyin:
TarihKitaplarıOkumayıSeviyorum
3-Yaratıcı Olun ve Noktalama İşaretleri ve Rakamlar Ekleyin
Bu adımı dekoratif bir unsur olarak düşünün, sanki artık parolanızı görsel olarak düşünüyormuşsunuz gibi. Bunu kolaylaştırmak için, noktalama işaretlerini başına veya sonuna ekleyin:
*TarihKitapları0kumayı8eviyorum!
4-Daha Fazla Karmaşıklık İçin Boşluk Ekleyin
Birçok insan parolanıza boşluk eklemenin öneminin farkında değil. Bu parolayı çok daha karmaşık hale getirir:
*Tarih Kitapları 0kumayı 8eviyorum!
5- Bir Adım Daha İleri Gitmek İçin Blok Halinde Büyük Harfler Ekleyin
Parolanız iyi durumda. Ancak, son bir süs başka bir güvenlik katmanı daha ekleyecektir – büyük harfler:
*TARİH Kitapları 0kumayı 8eviyorum!
Sizi zayıf, tek kelimelik bir paroladan daha güçlü, daha karmaşık bir parolaya götüren beş kolay adım. Bu arada unutmadan ekleyelim, parolalarınızda Türkçe karakterler kullanmanız mümkün hatta bu karakterler parolanızın kaba kuvvet saldırılarına (brute force attack) karşı daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
Parola Güvenliği İçin Aşağıdaki İpuçlarını da Aklımızda Tutmalıyız
- Kısa parolalar kötü, uzun parolalar iyidir
- Eski parolayı hiçbir zaman yeniden kullanmayın
- Ek güvenlik için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın
- Sahip olduğunuz her hesabın ayrı bir parolası olduğundan emin olun
- Parolalarınızı düzenli aralıklarla değiştirin
- Güvenilir bir parola yöneticisi kullanın
- Çok daha karmaşık bir parolaya ihtiyacınız var ise ESET Parola Oluşturucu’yu kullanın.
Bilgi Güvenliği İçin Parolaların En Az Kaç Karakter Olması Gerekir?
Uzmanlarca belirlenen kurallar ve isteklere göre ‘Güçlü’ olarak sınıflandırılması için en az 8 karakter olması gerekmekte. Tabii ki bunun yanında birçok etken de gerekiyor.
Oluşturduğumuz gerekli ve yeni rehberimizde Güçlü Parolalar Oluşturmak İçin Ne Yapmam Lazım? gibi soruların cevaplarını verdik, her türlü soru ve düşüncenizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Basın bülteninden derlenmiştir.