Neler Yeni

Sistemin Yazılımsal Performans Optimizasyonunu Sağlama

38890

80+ Gold
Katılım
29 Mart 2020
Mesajlar
9,227
En İyi Cevap
15
Bu konuda sistem performans düşüşü donma, kasma, zararlı etkisi gibi temel can sıkıcı sorunların çözümünü, ve gerekli sistem bakım, onarım adımlarını gerçekleştirerek performans sorunlarının nasıl önüne geçebileceğinizi anlatacağım.

1) Başlangıç Hızlandırma
1656062247202.png


Windows+R kombinasyonu ile çalıştıra giriniz. Ardından çıkan kutucuğa ''Msconfig'' yazınız, yazdıktan sonra önyükleme bölümüne girip gelişmiş seçeneklere tıklayınız. Tıkladıktan sonra işlemci sayısı kutucuğunu etkin hale getirip işlemci sayısının altında ki sayıya tıklayınız. Bilgisayarınızda en fazla kaç çekirdek varsa onu işaretleyiniz, işaretledikten sonra tamam diyip sekmeyi kapattıktan sonra uygulaya basınız.


2) Başlangıçta Açılan Programları Kapatma
1656062294736.png


Arama bölümüne ''Görev yöneticisi'' yazınız. Ardından başlangıç bölümüne gelip kullanmadığınız programları devre dışı bırakınız.


3) Başlangıçta Açılan Hizmetleri Kapatma

1656062331559.png


Windows+R kombinasyonu ile çalıştıra giriniz. Girdikten sonra çıkan kutucuğa ''msconfig'' yazınız. Yazdıktan sonra ''hizmetler'' bölümüne geliniz, ardından ''Tüm Microsoft hizmetlerini gizle'' diyiniz ve işinize yaramayan hizmetleri kapatınız.


4) Run Dizininde Otomatik Çalışan Ögeleri Kapatma
1712595437910.jpeg


https://www.revouninstaller.com/start-freeware-download Bu adresten Revo Uninstaller'ı indiriniz. İndirdikten sonra tools bölümüne geliniz ve ''Autorun manager'' iconuna tıklayınız. İşinize yaramayan ögelerin tikini inaktif hale getiriniz. Buradaki noktada dikkat etmeniz gereken şey, sistem servislerine dokunmamak olacaktır.


5) Gereksiz Servis ve Hizmetleri Kapatma
ekran-goeruentuesue-2020-10-04-131523-jpg.65086
02.png


OOSU10 Programı Windows 10 işletim sistemlerinde birtakım hizmet ve servisleri kategori olarak listeler. Dilerseniz de bu hizmet ve servisleri kapatabilirsiniz. Kullanmak için sol üst taraftan ''Actions'' seçeneğini seçiniz. Ve ''Apply only recommended settings'' seçeneğimi seçiniz. Ardından sizden istenilen geri yükleme noktasını oluşturunuz. Ve karşınıza çıkan ekrandan ''Restart Windows'' seçeneğine tıklayınız. Programı 1 defa kullandıktan sonra silebilirsiniz. Yaptığımız ayarlar kalıcıdır, ek bir şey yapmaya ihtiyaç yoktur. Programı kafanıza göre kurcalamayınız.

* Bu adım Windows 10 işletim sistemleri için önerilir.

İndirme Adresi : https://dl5.oo-software.com/files/ooshutup10/OOSU10.exe


6) Zararlı Yazılım Temizliği


a
) AdwCleaner ile Adware Temizliği

1712595502651.jpeg


AdwCleaner oldukça küçük ve işlevsel bir yazılımdır. Temel sistem zararlılarını temizlemek için idealdir. Kullanmak için pano bölümüne girip ''Şimdi Tara'' demeniz yeterli olacaktır. Tarama sonunda bulunan zararlıları karantinaya almak isteyip istemediğini sormaktadır. Almanız doğrultusunda temel onarım çalışacak, ve sistemi yeniden başlatmanız istenecektir. Yeniden başlatmanın sonunda sistem açıldığında AdwCleaner sekmesi açılacaktır, bulunan öğeleri silmek için karantinaya girip ''Sil'' demeniz yeterlidir.

* Bu adımı 3 günde 1 yapmanız önerilir.

İndirme Adresi : AdwCleaner


b) Emsisoft Emergency Kit ile Detaylı Zararlı Taraması
ekran-goeruentuesue-2020-09-24-224938-jpg.60409


Emsisoft Emergency Kit AdwCleaner'a göre daha kapsamlı bir tarama gerçekleştirir. Programı kurduktan sonra tam tarama gerçekleştirmek için ''MALWARE TARAMASI'' yazısına tıklayınız. Tarama bittikten sonra karantinaya alınan öğeleri temizleyiniz.

* Bu adımı haftada 1 yapmanız önerilir.

İndirme Adresi : Emsisoft Emergency Kit


7)
Disk Birleştirme
1712595703354.jpeg


Disk birleştirme işlemi parçalanmış dosyaları birleştirerek diskinizin okuma hızını arttıran bir işlemdir. Bu işlemi yapmak için Windows'un dahili disk birleştirme yazılımı yerine piyasada kendini kanıtlamış, harici bir yazılım olan Auslogics Disk Defrag yazılımını kullanmak daha iyi olacaktır. Bu konuda O&O Disk Defrag yazılımı da başarılıdır. Fakat bu konuda Auslogics Disk Defrag daha iyi bir opsiyondur. Kullanımı için birleştirmek istediğiniz diski seçip ''Defrag'' diyiniz. Bu işlemi SSD disklerde yapmamanız önerilir. Defrag işlemi SSD disklerin ömrünü ciddi anlamda kısaltmaktadır. Ve SSD diskler zaten hızlıdır.

* Bu adımı 3 ayda 1 yapmanız önerilir.

İndirme Adresi : https://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/after-download/


8) Kayıt Defteri Temizliği, Sistem Ayarlaması ve Kayıt Defteri Birleştirme
1712595662281.jpeg


Kayıt defterini temiz tutmak bilgisayarın kararlılığını, performansını arttırır. Kayıt temizleyici bölümünde güvenli taramayı kullanmanız önerilir. Temizlik adımı bittken sonra sistem ayarlama gelip sol alttan tümünü seçip ayar çek diyiniz. Son olarak da kayıt defteri birleştirme adımını gerçekleştiriniz.

* Kayıt defteri birleştirmeyi 3 haftada 1 yapmanız önerilir.
* Kayıt defteri temizliğini haftada 1 yapmanız önerilir.

İndirme Adresi : Wise Registry Cleaner


9) Sistem Dosyası Onarımı
2881161.png


System dosyasını onarmak bazen çoğu teknik sistem problemlerini çözmektedir. O sebeple bu onarım işlemini yapmanız önerilir. Arama kutucuğuna ''Komut istemi'' yazınız, ardından yönetici olarak çalıştırı seçiniz. Çıkan komut satırına SFC/SCANNOW yazınız.

Alternatif komut yazı şekilleri

• SFC/ SCANNOW
• sfc/ scannow

* Bu adımı haftada 1 yapmanız önerilir.


10) Disk Temizliği
1712595584259.jpeg


Windows+R kobinasyonu ile çalıştıra giriniz. Ardından çıkan arama bölümüne tırnaksız bir şekilde ''cleanmgr'' yazıp enter diyiniz. Temizlemek istediğiniz dosyaları seçip sistem dosyalarını temizle diyiniz.

* Bu adımı haftada 1 yapmanız önerilir.



Bu kadar. :)
 
Son düzenleme:

Tost Kayaoğlu

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2020
Mesajlar
6,096
En İyi Cevap
4
Eline sağlık
Şu Windows güncelleme sorununu hala çözemedim
Onun dışında hepsini yapacağım
Teşekkürler
Mesaj otomatik birleştirildi:

Eline sağlık
Şu Windows güncelleme sorununu hala çözemedim
Onun dışında hepsini yapacağım
Teşekkürler
Bu Arada Gold Hayırlı Olsun Tostum
 

Bay Kunduz

80+ Silver
Katılım
25 Nisan 2020
Mesajlar
2,274
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
Berke
Öncelikle...
Ben THE_MILLER Çakmasıyım

Bu rehberde zararlı ve gereksiz şeyleri temizleyerek ve sistem bakımı gerçekleştirerek performans sorunlarının önüne nasıl geçeceğinizi ve sisteminizin kararlılığını arttırmayı göstereceğim.


A) Başlangıç Hızlandırma: Windows+R kombinasyonu ile çalıştıra girin. Ardından çıkan kutucuğa ''msconfig'' yazın, yazdıktan sonra önyükleme bölümüne girip gelişmiş seçeneklere tıklayın işlemci sayısı kutucuğunu etkin hale getirip işlemci sayısının altında ki sayıya tıklayın. Bilgisayarınızda en fazla kaç çekirdek varsa onu işaretleyin işaretledikten sonra tamam diyip sekmeyi kapattıktan sonra uygulaya basın.

Alıntıyı görüntüle

B) Başlangıçta Açılan Programları Kapatma

(1) Arama bölümüne ''görev yöneticisi'' yazın. Ardından başlangıç bölümüne gelip kullanmadığınız programları devre dışı bırakın.

Alıntıyı görüntüle

(2) Windows +R kombinasyonu ile çalıştıra girip ''msconfig'' yazın. Yazdıktan sonra ''hizmetler'' bölümüne gelin ardından ''Tüm Microsoft hizmetlerini gizle'' diyin ve işinize yaramayan hizmetleri kapatın.


Alıntıyı görüntüle

(3) Bu linkten Revo Uninstaller'i indirin. İndirdikten sonra araçlar yazan yere tıklayıp otomatik başlangıç yöneticisine tıklayın ve kullanmadığınız programları kapatın.

Alıntıyı görüntüle

(4) Gereksiz Hizmetleri Kapatma

Windows+R kombinasyonu ile çalıştıra girin. Girdikten sonra arama bölümüne ''services.msc'' yazın. Ve aşşağıda ki hizmetleri devre dışı bırakın.

(A) Bağlı Kullanıcı Deneyimleri Ve Telemetrisi

Bu hizmet sizin günlük olarak kullandığınız programların verisini Microsoft'a gönderir. Disk kullanımını arttırabilir o nedenle kapatmanızı öneriyorum.

Alıntıyı görüntüle

(
B) Netlogon

Bu hizmet bir şirket çalışanı olmadığınız sürece gerekli değil.

Alıntıyı görüntüle

(
C) Windows Update

Windows Update hizmetini manuel olarak çalıştırmanızı öneririm. Eğer otomatik olarak çalışırsa RAM,CPU ve disk kullanımınız artabilir, güncelleştirmeleri elle yapmaktan zarar gelmez.

Alıntıyı görüntüle

(
5) Zararlı Yazılım Temizliği

(A) AdwCleaner İle Temizlik

AdwCleaner yazılımını bu linkten indirin. İndirirken ortada ki linke tıklayın.

İndirdikten sonra şu ayarları yapmanızı öneririm.

Alıntıyı görüntüle

Bu ayarları yaptıktan sonra panoya girin ve şimdi tara diyin.

Alıntıyı görüntüle


Zararlı veya önceden yüklenmiş yazılım tespit edilirse temel onarımı çalıştırın, temel onarım bittikten sonra yeniden başlat'a basın sistem yeniden başladıktan sonra karantinada ki ögeleri silin.

(B) Emisoft Emergency Kit İle Detaylı Virüs Taraması

Emisoft Emergency Kit yazılımını buradan indirin. Ardından ''MALWARE TARAMASI'' yazan yere tıklayın, tarama bittikten sonra karantinaya alınan ögeleri temizleyin.

ekran-goeruentuesue-2020-09-24-224938-jpg.60409


(
6) Arkaplan Uygulamalarını Kapatma

Arama bölümüne ''Arka plan uygulamaları'' yazın. Ardından tüm uygulamalarını kapatıp uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver seçeneğini kapalı hale getirin.
Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu bölümde ki arkaplan uygulamaları sistemi yormaktan başka bir şeye yaramıyor.

windows-10-arka-plan-uygulamalar%C4%B1-ayarlar%C4%B1.jpg


(7) Kayıt Defteri Temizliği

Burada ki linkten Wise Registry Cleaner'ı indirin.

İndirdikten sonra önce kayıt temizleyiciye girin ve derin taramaya tıklayın. Bulunan şeyleri temizle diyip giderin.

wse-jpg.63629


Ardından bir sonra ki bölümde tümünü seçip iyileştir diyin. Eğer iyileştirmeniz gerekn bir şey yoksa bu adımı yapmanıza gerek yok.

ww-jpg.63634


Son olarak kayıt defteri birleştirme adımı uygulayacağız bu adımda verilen uyarıları dikkate alın, eğer sorun çıkarsa ben sorumlu değilim bilginize.

wsw-jpg.63636


(8) System32 Dosyasını Onarmak

Arama bölümüne ''komut istemi'' yazın. Ardından sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır'ı seçin, çıkan komut istemine SFC/SCANNOW yazın ve enter diyip taramanın yüzde yüz olmasını bekleyin tarama yüzde yüz olunca bilgisayarı yeniden başlatın.

4016698_en_3


(9) Görsel Efektleri Azaltmak

Denetim masasına girip sistem bölümüne girin ve gelişmiş sistem ayarlarına girip performans ayarlarına tıklayın ardından en iyi performans için ayarla'yı seçin.

440689fd8e7630ffadcf181f33a9b728545396f2.jpeg


(
10) Disk Temizliği

Wise Disk Cleaner programını buradan indirin. Akabinde aşşağıda ki sayı sırasıyla işlemleri gerçekleştirin.

Alıntıyı görüntüle


NOT: Disk birleştirme işlemi SSD'niz varsa ömrünü ciddi anlamda azaltır. Ayrıca disk birleştirmeyi bu tip programlar ile yapmayın sorun çıkabilir.


İSTEĞE BAĞLI ADIMLAR

1 - Oyun Çubuğunu Kapatmak

Oyun çubuğu özellikle oyun oynarken FPS'inizi çok düşürür. Kendi kendi klipler alır hiçbir şeye yaramayan bir şeydir kapatmanızı mutlaka öneririm.

Alıntıyı görüntüle

2 - Oyun Modunu Açmak

Oyun modu bilgisayarınızı oyunlar için optimize eder FPS'inizi arttırır açmanızı şiddetle öneririm.

windows-10-oyun-modu-a%C3%A7ma-kapatma.jpg


3 - Odaklanma Yardımını Kapatmak

Odaklanma yardımını kapatmak pek bir etki etmez ama kâr kârdır. Odaklanma yardımı size sağ altta zırt,pırt bildirim çıkartır kapatmanızı tavsiye ederim.

windows-10-odaklanma-yardimi.jpg


ÖNEMLİ BİLGİLER

1 - İşletim sisteminizi güncel tutun
2 - BIOS/Firmware güncellemelerinizi mutlaka yapın.
3 - Driverlarınızı güncel tutun.
4 - Programlarınızı güncel tutun.
5 - Sisteminizi donanım olarak güncel tutun. (gücünüz yettiğince)

Rehber bu kadar sonuna kadar okuyan arkadaşlara teşekkür ederim. Tüm arkadaşlarıma iyi forumlar.
hocam arkaplan uygulamaları kapalı olunca ben kullanmadığım sürece arkada hazırda çalışmayacak anlamına mı geliyor?
 

38890

80+ Gold
Katılım
29 Mart 2020
Mesajlar
9,227
En İyi Cevap
15
hocam arkaplan uygulamaları kapalı olunca ben kullanmadığım sürece arkada hazırda çalışmayacak anlamına mı geliyor?
Hayır, oradan kapatınca o gördüğün uygulamalar arkaplanda kendini yenilemeyi bırakıyor.
Hangi arkaplan uygulamalarını diyorsun detaylandırır mısın?
 

Uygâr

80+ Gold
Katılım
9 Haziran 2020
Mesajlar
5,251
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,556
Konum
Cehennemin Dibi
İsim
Uygar Güllüpınar
Instagram
lilnyks0
Kendim yaptım ne kopyala yapıştırı? Sadece bazı görseller internetten alıntı çoğu görsel bana ait.
Dün gece yazmaya başladım biraz uzun sürdü ama bitti sonunda.
Tereyach gerilmiş.
 
Top Bottom