Neler Yeni

Rehber Bilgisayarlarımızın Temel Parçaları Ne Nedir.

Faydalımı


  • Oy kullanan toplam üye
    19

DoğuamaBatı

80+ Silver
Katılım
28 Mart 2020
Mesajlar
3,294
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,239
İsim
........
Anakart
İşlem yapmamızı sağlayan donanım parçalarının üzerine yerleştirildiği, fiberglastan yapılmış levhaya anakart (mainboard) diyoruz. Anakart üzerinde mikroişlemci, yardımcı işlemciler, RAM soketleri, ROM yongaları, genişleme yuvaları, veri ve adres yolları, dâhili ve harici kapılar (port) yer almaktadır.
1588873810865.png

Harddisk
Bilgisayarımızı kapattığımızda sistem bellekleri(RAM,ROM) bilgileri bünyelerinde tutamazlar. Buna çözüm olarak harddisk, bir diğer adı ile sabit disk, geliştirilmiştir.
1588873674710.png


SSD NEDİR? (İsteğe bağlıdır SSD'lerin HDD'lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD'li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD'nin farkını sıkça hissedeceksiniz. )
SSD (Solid State Drive - Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir.
1588873779178.png


Merkezi İşlem Birimi (İşlemci veya cpu)
Bilgisayarın en önemli bileşenlerindendir. Çalışmakta olan yazılımın içerdiği komutları işler. Merkezi işlem birimine genelde işlemci denmektedir. Programların komutlarını okumak ve işlemek yanında aritmetiksel ve mantıksal işlemlerden de sorumludur. Bilgisayarlarımızın hızını belirleyen en önemli etkendir.
1588873698400.png

Bellekler
RAM(Rastgele Erişilebilir Bellek)
RAM dediğimiz bellek çeşidi bilgisayarımızı kapattığımız zaman kaydetmemiş olduğumuz bilgilerin silinebileceği bellek alanıdır; yani hiçbir bilgi garantili olarak RAM bellekte bulunmaz. Bunun sebebi geçici(ikincil) bellek olmasıdır. İşlem yaparken verilen komutların sadece kullanıldığı anda saklandığı alanlardır.
1588873714024.png

Ekran Kartı
İşlemcinin işlemiş olduğu görüntü bilgilerini monitöre gönderen birimdir. İşlemcideki dijital bilgiyi bilgisayarın anlayacağı dile, analog sinyallere, çevrilir ve monitöre o şekilde gönderir
*Ekran kartı üzerinde bulunan RAM bilgisayardan gelen görüntü bilgisini alır ve saklar. Ne kadar çok sayıda bulunursa performansı o kadar yükselir.
*Görüntü çipi (VGA çipi) görüntü bilgisini ekran kartında bulunan RAM'den alır. Bunun yanında bir takım efektlerin de çalıştırılmasını sağlar(3D, Parlaklık, Yansıma, Kabarıklık vs…)
*DAC ise dijital verileri analog verilere çevirerek bilgileri monitörün anlayabilmesine yardımcı olur.
1588873737064.png

BIOS
BIOS, bilgisayara bağlı olan tüm giriş çıkış birimlerinin birlikte çalışmalarını sağlayan donanım birimimizdir. İçerisinde işletim sistemi ve uygulama yazılımları olmak üzere iki çeşit yazılım birimi bulundurur. İşletim sistemi ile sistemde yüklü olan programların çalışması için bir çeşit servis elemanı görevi görür ve kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlar. Uygulama yazılımları ise bilgisayarla belirli işlerimizi yapmamızı sağlayan, programcılar tarafından geliştirilen yazılımlar bütünüdür
1588873850271.png
 
Son düzenleme:

Flushixy

80+ Silver
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
2,554
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,716
Konum
Dünya
İsim
Ali Akpoyraz
Instagram
instagram.com/aliakpoyraz
Konu yararlı teşekkür ederim. Ancak görsellerle destekleyebilir ve yazıları paragraflara bölebilirsin.
 

DoğuamaBatı

80+ Silver
Katılım
28 Mart 2020
Mesajlar
3,294
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,239
İsim
........
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Top Bottom