Neler Yeni

Rehber AAA OYUN NEDİR ?

Waxen

80+ Silver
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
2,456
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,143
Konum
İstanbul/Fatih
İsim
Hüseyin Levent
Facebook
None
Twitter
None
Bir oyunun yapım seviyesi neye göre belirlenir ve oyun nasıl AAA olarak sınıflandırılır, bu konuya değinmek istiyorum.
Oyun endüstrisini biraz takip ediyorsanız, sıkça AAA terimini (İngilizce’de “triple-A” olarak telaffuz edilir) görmüşsünüzdür. Peki genelde büyük çaplı oyunları tanımlamak için kullanılan bu terim gerçekte ne anlama geliyor?
AAA terimini, Hollywood sinemasındaki “blockbuster” film terimi ile kıyaslayabiliriz. Hollywood’da “blockbuster” film yapımcılığı için yazılı kriterler yoktur. Ancak üretilen film nispeten yüksek bütçeliyse ve yapımda yüksek profilli oyuncular, yönetmenler, senaristler barındırıyorsa, ayrıca bol bol reklamı da yapılıyorsa, “blockbuster” olduğu söylenebilir.
AAA oyunlar da aynı Hollywood’un blockbuster filmleri gibi ciddi bütçelere sahiptirler. Hatta günümüzde yüksek profilli serilere ait oyunlar kimi zaman modern blockbuster filmlerden daha yüksek bütçelere sahip olabiliyor.
Bu tip oyunlar endüstrideki prestijli stüdyolar tarafından geliştirilir ve sektörde ağırlığı olan EA, Activision, Ubisoft gibi yayıncılar tarafından finanse edilip, dağıtılır. Blockbuster filmlerin aksine AAA oyunlar için yaz mevsimi genelde kuraktır. Stüdyolar ve yayıncılar genellikle yüksek profilli oyunlarını yılın ilk veya son zamanlarında yayınlamayı tercih eder.
Ancak her ne kadar AAA oyunlar ciddi bir prodüksiyon kalitesine sahip olsa da, bu oyunlar her zaman içerik kalitesi açısından iyi olmayabilir. Aynı Hollywood gibi, ürüne harcanan para her zaman son ürünün kalitesi ile doğru orantılı olmayabilir.
Özellikle düşük bütçeli indie oyunların yükselişe geçtiği günümüzda, kimi zaman çok düşük bir bütçeyle geliştirilen bir platform oyunu, 100 milyon dolarlık bir aksiyon/macera oyununa göre daha iyi karşılanabiliyor.
AAA oyunlar prodüksiyon seviyesinin zirve noktasını temsil ettiği için, zaman içinde oyunlar arasında AA, A, B gibi sınıflandırmalar yapılması denendi. Ancak bu sınıflandırma pek tutmadı. Günümüzde prodüksiyon seviyesini adlandırma konusunda “AAA” ve “indie” dışında diğer terimler kullanılmamaktadır.
Nasıl ki blockbuster filmler için yazılı bir prodüksiyon standardı yoksa, AAA oyunlar için de belirlenmiş bir standart bulunmuyor. Sonuç olarak AAA oyunları, üzerine bolca para, zaman ve promosyon dökülmüş yüksek profilli ürünler olarak tanımlayabiliriz.

Okuduğunuz için teşekkürler , iyi günler dilerim :)
 

EMREG

80+ Platinum
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
17,505
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,400
Konum
Heryer
İsim
napcan
İlgilendiği Kategoriler
Hım...her şey
Instagram
no
Steam
no
Facebook
no
Twitter
yok
Discord
no
Reddit
yok
Many mani.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
903,506
Mesajlar
8,276,084
Üyeler
140,210
Son üye
mqmiii
Top Bottom