Dünyada ilk kez, bir farenin dondurulmuş deri hücrelerinden başka bir fare oluşturuldu.
Japonya’da bulunan Yamanshi Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Sayaka Wakayama ve ekibi tarafından bilim dünyasında çığır açan bir ilke imza atıldı. Farenin kuyruğundan alınan ve dondurularak kurutulmuş olan deri hücresinden fare yavruları oluşturuldu. Bu gelişme sayesinde, gelecekte neslinin tükenmesi beklenen hayvanların deri hücreleri dondurulup kurutularak, nesli tükenmekte olan hayvan popülasyonlarının artması sağlanabilir.
Nesli Tükenen Hayvanlar Tekrar Hayata Döndürülebilir
Nature dergisinde bu araştırmayla ilgili olarak: “Burada, dondurularak kurutulmuş somatik hücrelerin sağlıklı, verimli klonlar üretebileceğini gösteriyoruz. Bu da söz konusu tekniğin alternatif, daha ucuz ve daha güvenli, sıvı azot içermeyen biyobankacılık çözümlerinin oluşturulması için önemli olabileceğini düşündürüyor.” Şeklinde yazdı.
Üretilen yavruların en fazla yüzde beş kadarı hayatta kalmayı başarabildi. Hayatta kalanlardan bazılarında ise Y kromozomu (Erkekten gelen X kromozomu olduğunda cinsiyet kadın, Y kromozomu olduğunda ise erkek olur.) kaybolduğu için, erkek farelerden üretilmiş olsalar bile dişi oldular.
Bu krizi fırsata çeviren bilim insanları: “Yalnızca erkeklerin hayatta kaldığı nesli tükenmekte olan türlerde dişi üretmek ve türleri doğal yollarla korumak mümkün olabilir.” Şeklinde görüş belirttiler.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/scientists-have-cloned-mice-from-freeze-dried-skin-cells