Karadelik nedir? Bugünkü yazımızda bu gizemli uzay cismi hakkında bazı bilgiler veriyoruz. Öncelikle bu uzay cisimlerine neden karadelik dediğimizi basitçe anlatalım. Karadeliklerin çekim kuvveti o kadar fazladır ki ışık bile karadeliklerden kaçamaz. Bildiğiniz üzere bir nesneyi görmemizi sağlayan şey o nesneye çarpıp geri yansıyan ışık sayesindedir. Karadeliklere çarpan ışık bir daha geri dönmez ve karadelik tarafından yutulur. O yüzden bu kozmik cisimlerin adı karadeliktir ve bu isim ilk olarak Albert Einstein tarafından verilmiştir.
Karadelikler Nasıl Oluşur?
Peki nasıl oluşuyor bu süper güçlü çekim kuvvetine sahip olan kozmik gökcisimleri. Karadelikler bazı yıldızların çökmesi sonucu meydana gelir. Bu yıldızlar iç basıncı kendi kütleçekiminden fazla olduğu için çöker. Çökme sonucunda meydana gelen karadelik ise boyutları küçük olsa bile inanılmaz bir ağırlıkta olur. Buna bir örnek verecek olursak bir futbol topu büyüklüğündeki bir karadelik Dünya’nın kütlesinden çok daha fazla bir kütleye sahiptir.
Karadelik Nedir?
Karadelikler etrafında bulunan cisimleri içlerine çekerek sıkıştıran bir uzay cismidir. Sıkıştırmanın kuvveti o kadar fazladır ki Dünya’yı bir misket boyutuna indirgeyebilir. Eğer iki karadelik birbiri ile yakınlaşırsa birleşip daha büyük bir karadelik meydana getirirler. Bazı teorilere göre karadelikler uzay seyahatlerinde kullanılabilecek bir kestirme yoldur.
Son olarak karadelikler hakkında pek çok teori de ortaya atılmıştır. Bunlardan en çok kabul göreni ise karadeliklerin olay ufkuna (merkezdeki siyahlığı saran aydınlık kısım) giren varlıklar için zamanın durduğudur. Bunu anlayacak veya gözlemleyebilecek herhangi bir teknolojiye günümüzde sahip olmadığımız için, karadelikler hakkındaki bildiğimiz şeyler de ne yazık ki Pasifik Okyanusu’ndaki bir damla su kadar bile değil. Araştırmacılar uzaya yeni gönderilen James Webb Uzay Teleskobu ile bu bilgisizliğimizi azaltmayı umuyorlar.
Bugünkü yazımızda karadelik nedir? Karadelik nasıl oluşur? Gibi merak edilen soruları sizler için yanıtladık.
Bu haber ilginizi çekebilir: James Webb İlk Fotoğraflarını Yayınladı