Buzulların erimesi sadece Dünya’daki su seviyesinin yükselmesine neden olmuyor, buzullar eridikçe tarih öncesinden kalmış birçok tek hücreli canlı da çözülerek yaşama geri dönüyor. Bu tek hücreli canlılarla birlikte tabi ki bazı virüsler aktif duruma geliyor. Bu durum da, gelecekte Covid-19 gibi salgınların olma ihtimalini arttırmakla birlikte ciddi düzeyde endişeye sebep oluyor.
Aralarında Çin Bilimler Akademisi mensuplarının da bulunduğu araştırmacılar, 2010’dan 2016’ya kadar Tibet platosundan topladıkları buzul parçalarını eriterek analiz yaptılar. İçlerinde %98’i yeni olan 968 farklı bakteri türü buldular. Geçtiğimiz yıl da yine Tibet platosunda, donuk vaziyette on beş bin yıllık antik virüsler keşfedilmişti.
Buz Kütlelerinin Erimesi Yeni Pandemilerin Ortaya Çıkmasına Sebep Olabilir
A genome and gene catalog of glacier microbiomes https://t.co/lsIwysoVRf pic.twitter.com/wICwkeejwH
— Nature Biotechnology (@NatureBiotech) June 27, 2022
Araştırmayı Nature Biotechnology adlı dergide yayımlayan bilim insanları, “Bu mikroorganizmalar bitkileri, hayvanları ve insanları savunmasız hale getiren yeni virülans (Virülans, bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneğidir.) faktörlerine sahip olabilir” diye yazdılar.
Araştırmacılar, “Asya’nın su kulesi olarak bilinen Tibet Platosu, Yangtze, Sarı Irmak, Ganj Nehri ve Yarlung Tsangpo Nehri (Brahmaputra Nehri) de dahil olmak üzere dünyanın en büyük nehirlerinden birkaçının kaynağıdır. Potansiyel olarak tehlikeli bakterilerin serbest kalması dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan’ı etkileyebilir.” Şeklinde açıklamalarda bulundular.
Çin ya da Hindistan’da yayılmaya başlayacak bir virüs ise bu bölgelerin nüfusunun çok fazla olması sebebi le oldukça hızlı bir şekilde yayılıp, yeni ve çok daha tehlikeli pandemiler doğurabilir. Küresel olarak dar boğaz yaşayan ekonomiler de beraberinde savaşları ve açlığı getirip çok sayıda can kaybına yol açabilir.
Kaynak: https://www.independent.co.uk/climate-change/news/tibet-glaciers-new-bacteria-melting-b2115035.html