Geçtiğimiz hafta Varun Venkataramani liderliğinde yapılan bir araştırmaya göre, Glioblastoma (GBM – beyin kanseri) adı verilen kanser türü beyni ele geçirip, kendisinin tedavi edilememesini sağlıyor.
Laboratuvar fareleri üzerinde yapılan bir deneyde; Glioblastoma adlı kanser türünü inceleyen ekip, bu kanser hücresinin beyni sistematik bir şekilde istila etmek için nöron gelişiminden yararlandığını fark etti.
Beyin Kanserinin Tedavisi Neredeyse İmkânsız
Günümüzde Glioblastoma adlı kanser türünün tedavisi neredeyse imkânsız halde. Tedaviler olumlu bir şekilde gitse bile, kanser aniden nüksedebiliyor ve genellikle bu kansere yakalananlar ne yazık ki bir yıl içerisinde hayatlarını kaybediyor.
Bu kanserin tedavisinin bu kadar zor olmasının yegâne sebebi ise kanser hücresinin beyinde hızlı bir şekilde çok fazla alana yayılması.
Uzmanlara göre yapılan bu keşif, Glioblastoma kanserini tedavi etme ihtimallerini çok önemli ölçüde arttırabilir.
Varun Venkataramani, “Bu bulguların klinik deneylerde en iyi şekilde sınanması gerektiğine inanıyoruz ve bu beyin tümörlerinin istilacı doğasını daha spesifik izleyebilmemiz için klinik görüntülemeyi daha da geliştirmemiz gerekecek.”
“Son olarak, bu çalışma prensipte tüm kanser varlıklarında kullanılabilecek bir çerçeve oluşturuyor ve bu mekanizmaların diğer tümör tiplerine nasıl dönüşeceğini anlamak önemli olacak.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bu keşif hakkında sizin görüşleriniz nelerdir? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu haber ilginizi çekebilir: Buzulların Erimesiyle 1000’e Yakın Yeni Bakteri Keşfedildi!
Kaynak: https://gizmodo.com/how-glioblastoma-multiforme-spreads-in-the-brain-1849337667