Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Florida Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Apollo Uzay Programı döneminde (1969-1972) Dünya’ya getirilmiş olan ay toprağını kullanarak, tere otu benzeri bir bitkiyi kısmen yetiştirmeyi başardılar.
NASA, önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan Artemis Programı kapsamında, Ay’a göndereceği astronotların kendi sebzelerini üretebilecek hale gelmesini istiyor. Bu sebepten ötürü 1969 yılında Dünya’ya getirilen ve 2019 yılına kadar hiç dokunulmayan ay toprağında, arabidopsis thaliana (fare kulağı teresi) adındaki bitkiyi yetiştirmeye çalıştılar.
Tohumlar Filizlenip Büyüdü Fakat Tam Gelişemedi
Ay toprağı gezegenimizde bulunan topraklar gibi zengin besin içeriğine sahip olmamakla birlikte bol miktarda regolite sahip. Bu nedenle ay toprağı kullanılarak yetiştirilmeye çalışılan bitkiler stres altında büyümeye çalışıp gelişimlerini tam anlamıyla tamamlayamıyor.
Ay regoliti (Regolit, kayayı kaplayan gevşek, heterojen maddedir. İçerisinde toz, toprak, kırık kaya benzeri maddeler bulundurur. Dünya, Ay, Mars ve bazı asteroitlerde bulunur.) doğal uydumuzun toprağında bolca bulunur. İnce taneli ve keskin kenarlara sahiptir. İnsanlar bunu yanlışlıkla solurlarsa eğer, akciğerlerinde ciddi zararlar oluşabilir.
Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar: “Ay topraklarında bitki büyümesini desteklemek için gereken çok fazla besin yok. Bitkileri toprağa ektikten iki gün sonra filizlenmeye başladılar. Size ne kadar şaşırdığımızı anlatamam. İster ay toprağında, ister dünya toprağında olsun, iki bitki de altıncı güne kadar aynı görünüyordu. Ay toprağındaki bitki ne kadar gelişimine devam edememiş olsa da bu bize ciddi miktarda veri sağladı. Uzayda bir yerlere gittiğimizde, her seferinde yiyeceklerimizi yanımızda götürüyoruz. Ay toprağında bitkilerin büyüyeceğini göstermek aslında bu yönde atılmış büyük bir adım.” Şeklinde açıklamalarda bulundular.
Bu haber ilginizi çekebilir: NASA Ay Yüzeyine Nükleer Reaktörler Kuracak
Kaynak: https://theconversation.com/how-to-grow-plants-on-the-moon-new-study-182797