Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus TUF RX 5700 XT EVO Ekran Kartı İncelemesi

Asus TUF Radeon RX 5700 XT EVO Ekran Kartı İncelemesi

Asus’un TUF modellendirmesi çoğu bilgisayar bileşeni ve çevre ekipmanlarında karşımızda çıkmaya başlıyor. Anakart, ekran kartı gibi iç bileşenlerden tutun fare, klavye gibi çevre ekipmanlarına kadar çok sayıda TUF model ASUS ürünü görmeniz mümkün artık. Uzunca bir süredir kendi tasarım dilini devam ettiren bu seri aslında daha çok dayanıklılık odaklı olmasıyla öne çıkartılan bir seri.

Bugünkü incelememizde ise TUF serisi ekran kartlarına karşı büyük bir ön yargı oluşturan RX 5700 XT modelinin yenilenmiş hali olan RX 5700 XT TUF EVO model ekran kartı bulunuyor. Bu modelle birlikte soğutma tarafındaki sorunlar çözülerek çok daha serin çalışan bir ekran kartı ortaya çıkartılmış.

Asus TUF RX 5700 XT Evo Tasarım

RX 5700 XT TUF EVO model ekran kartının kutusuna baktığımız zaman eski TUF modelinden neredeyse hiçbir farkı olmadığını görüyoruz. Hatta çok ilginç bir şekilde bu modelin yenilenmiş EVO model olduğun bile kutuda yazmıyor. Bu kartın yeni model olduğunu kutuda bulunan görsel sayesinde anlayabiliyorsunuz. Çünkü EVO modelinde Asus’un yenilenmiş özel fanları kullanılıyor.

5700 XT Evo model ekran kartının tasarımına baktığımız zaman aslında önceki nesil TUF modeliyle neredeyse aynı tasarıma sahip olduklarını görüyoruz. Gri-siyah renkteki çizgilerle desteklenen bu tasarım artık TUF ailesi için klasikleşmiş bir tasarım dili olduğu için büyük farklılıklar beklemek çok doğru olmazdı zaten.

Bu ekran kartını önceki nesil TUF modelinden ayıran en büyük kısım ise fan tasarımları olmuş. Yine üçlü fan tasarımını koruyan Asus, EVO modelinde yeni nesil eksen teknolojili fanlarını kullanmaya başlamış. Bu fanlar havayı çok daha basınçlı bir şekilde dağıtarak soğutma performansını çok daha iyi düzeye taşıyabiliyor. Zaten bildiğiniz gibi bu fan modelleri Asus’un üst serisi olan Strix modellerinde de kullanılıyor.

Ekran kartını çevirip arka tarafına baktığımızda gri-siyah renklerin devam ettiğini görüyoruz. Tamamı metal olan bu arka plakanın üzerinde gri renkte çizgiler kullanılarak TUF tasarımı vurgulanmış. Bu arka plaka büyük boyutlardaki kartlarda şart diyebiliriz, hem kartı daha sağlam tutuyor hem de pasif bir soğutucu görevi görüyor. Tabii çıplak PCB görüntüsünü kapatıp daha şık bir görüntü sağlaması cabası.

Asus’un Strix model ekran kartlarına nazaran TUF EVO modellerinde tabiri caizse herhangi bir RGB aydınlatma şöleni yaşanmıyor. Strix kartlardaki gibi çok bölgede bulunan RGB aydınlatmanın yerine, bu modelde kartı taktığınızda kullanıcıya bakan tarafında ufak bir RGB şerit bulunuyor sadece. Bunu görünce keşke biraz daha fazla RGB alan olsaymış diyor insan açıkçası.

Asus TUF RX 5700 XT Evo Teknik Detaylar

  • GPU: Navi 10 XT
  • Mimari: RDNA 1.0
  • Stream Processor: 2560
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1650 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1980 MHz (OC Modu)
  • Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4 HDR, 1 x HDMI 2.0b
  • Üretim Teknolojisi: 7 nm
  • Desteklenen Teknolojiler: FreeSync 2 HDR, DX 12, Vulkan
  • Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin, 1 x 6-pin
  • TDP: 225W

Ekran kartının desenli metal arka plakasını çıkarttığımız zaman belleklerin olduğu kısmın arka tarafına termal pedler yerleştildiğini görüyoruz. Bu pedler PCB ile direkt olarak temas ediyor ve o tarafta oluşan sıcaklığı oldukça geniş olan arka plakaya iletiyor. Bu sayede yüksek sıcaklıklara çıkan GDDR6 bellekler çok daha serin çalışabiliyor.

Oldukça kalın olan bu ekran kartının soğutucu bloğunu PCB’den ayırdığımız zaman bizleri devasa bir alüminyum soğutucu blok karşılıyor. 5 adet bakır ısı borusunun GPU’ya direkt olarak temas ettiğini görüyoruz. Bu bakır ısı boruları alüminyum yapraklara sıcaklığı iletiyor. Daha sonra ekran kartının üzerinde bulunan 3 adet fan yardımıyla sıcak hava dışarıya tahliye ediliyor.

Bildiğiniz gibi önceki 5700 XT TUF modelinde VRAM soğutması tarafında sorunlar yaşanmıştı. Asus bundan ders alarak yeni EVO modelinde GDDR6 bellek modüllerinin üzerine termal pedler yerleştirerek soğutucu blokla temas etmesini sağlamış. Tehlikeli sıcaklıklara ulaşan GDDR6 yongalar bununla birlikte çok daha iyi soğutuluyor. Bunun yanı sıra güç bileşenleri de yine termal pedle birlikte soğutucu bloğa yapıştırılmış.

5700 XT Evo PCB

Soğutucu bloğu komple söküp RX 5700 XT TUF EVO modelinin baskılı devre kartına yakından bakıyoruz. Gördüğünüz gibi TUF modellerinde kullanılan yüksek dayanıklılığa sahip bileşenler bu modelde de yerini koruyor. Zorlu dayanıklılık testlerinden geçen bu güç bileşenleri uzun vadede çok daha dayanıklı bir ürün ortaya koyuyor.

GPU’yu besleyen güç bileşenlerine baktığımız zaman 7+1 şeklinde bir faz kurulumu görüyoruz. International Rectifier markasının IR35217 model koduna sahip üst seviye kontrolcüyle gelen bu ekran kartının VRM konusunda gayet iyi iş çıkarttığını söylemek mümkün. Bellek tarafında ise yine International Rectifier marka kontrolcüyle birlikte 2 fazlık bir kurulum görmekteyiz.

Asus TUF RX 5700 XT Evo Performans

RX 5700 XT model ekran kartının oyunlardaki performansını zaman daha önce çok kez İNCELEMİŞTİK. Bu incelememizdeki asıl odak noktamız yeni nesil EVO model 5700 XT ekran kartının soğutma tarafındaki değişikliklerini görmek ve rakibiyle kıyaslamak olacak.

Bu ekran kartını önü full mesh ve 3 adet fanla desteklenmiş Horizon model kasada test ettik. Battlefield 5’in multiplayer modunda, yani en zorlayıcı modda yaptığımız testlerde ekran kartı sıcaklığının 68-69 derecelerde kalabildiğini gördük. Önceki TUF modelinde 90 dereceleri geçtiği söylenen VRAM sıcaklığının ise bu modelde 86 derecelerde kaldığını görüyoruz. GPU sıcaklığı konusunda bu ekran kartı en iyilerden biri olmuş, VRAM tarafında ise ortalama bir performans vermekte.

TUF EVO 5700 XT modelini kıyaslayıp kafanızda bir fikir oluşturmak adına Sapphire Nitro+ model ekran kartını kullandık. Bildiğiniz gibi Nitro+ modeli 5700 XT’ler arasında oldukça sevilen modellerden biri zaten. Fakat bu modelin GPU sıcaklığı aynı oyunda olmamıza rağmen 80 derecelere kadar çıktı, VRAM sıcaklığı ise 80 derece civarlarında kalmayı başardı.

Yani TUF EVO modeli GPU soğutması konusunda gerçekten en iyilerden biri olmayı başarmış. Zaten önceki seride de GPU soğutması konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyordu. Sorun yaşanan VRAM kısmındaki problemi ise termal ped ile çözerek ortalama bir düzeye getirmeyi başarmışlar.

Sonuç

RX 5700 XT TUF modeliyle ortaya çıkan ön yargıyı kırmak için yenilenen TUF serisi işini gerçekten iyi yapıyor. Zaten Asus’un EVO serisi ekran kartları özellikle GPU sıcaklığı konusunda çok iyi işlere imza atıyor. Fakat EVO serisiyle birlikte artık VRAM soğutması da düzeltilerek çok daha serin çalışan VRAM soğutması elde edilmiş.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Cüneyt Güler

    May 2, 2021 at 03:39

    Merhabalar,
    Bu ekran kartı ile pubg ve valorant oynarken crash hatası almaktayım.
    Konu hakkında bana destek veya yönlendirmede bulunabilir misiniz?
    HERMES-A27700XT/ AMD Ryzen 2700X/ASUS TUF 3 RX 5700 XT OC EVO 8GB/16GB DDR4/500GB NVMe M.2 SSD/Gaming Bilgisayar
    1 X Asus USB-N14 Çift Antenli 300Mps Usb Adaptör
    2 X GSKILL 8GB Ripjaws V Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram
    1 X Sistem Montaj Hizmeti
    1 X XPG 512GB SX8200 PRO PCIe Gen3x4 M.2 SSD (3500MB Okuma / 2300MB Yazma)
    1 X AMD RYZEN 5 3600X MPK 3.8GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci
    1 X ASUS B450M DRAGON 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart (BEYAZ KUTU)
    1 X ASUS TUF 3 Radeon RX 5700 XT OC EVO 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı
    1 X POWER BOOST GLACIER 750W 80+ Bronze 120mm Fanlı Modüler PSU
    1 X Rampage RM-H19 Holder Kulaklık Standı
    1 X POWER BOOST VK-M202B TG Mesh Panel RGB USB 3.0 Mid Tower Kasa

    • Mehmet Yılmaz

      May 2, 2021 at 14:11

      Yazılımsal olabilir, bir şey diyemem bu duruma maalesef.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Dolu dolu geçen bir ekim ayının ardından, yılın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Ancak neyse ki kasım ayı da oyun dünyasına birçok yeni yapımın katılacağı...

Oyun Haberleri

Sony, Kasım 2024’te PlayStation Plus üyeleri için ücretsiz oyun serisini duyurdu. Her zamanki gibi, PlayStation Plus Essential aboneleri ve üzeri için üç oyun mevcut...

Sinema Haberleri

Son yıllarda oyun sektörü inanılmaz bir büyüme içerisinde. Sinemada izlediğimiz filmlerin oyun uyarlamalarını gördüğümüz yıllardan, video oyunlarının dizi yada film uyarlamalarını görmeye başladık. Kanadalı...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için heyecan dolu bir hafta sonu daha başlıyor! Microsoft’un her hafta düzenlediği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta da beş muhteşem oyunla...