Teknik Detaylar
Asus TUF B450M-Plus Gaming anakart orta seviye için konumlandırılmasına rağmen arka giriş-çıkış birimlerinde USB 3.1 Type-C Gen1 portu barındırıyor. Bunun yanı sıra hemen üzerindeki turkuaz renkteki USB portu ise 3.1 Gen2 desteği ile çok yüksek seviyede veri alışverişine imkan vermekte. Özellikle harici SSD disk kullananlar için bu port sunduğu yüksek bant genişliğiyle birlikte büyük bir avantaj sağlayacaktır!
Fakat arka paneldeki ses çıkışlarında 5.1 ses imkanı veren fazladan 3.5MM jak girişleri olmasını isterdik. Görüntü çıkışları ise DVI-I ve HDMI 1.4 olarak tercih edilmiş, yani APU kullanıcıları bu anakartla birlikte dijital monitörlerini rahatlıkla kullanabilecektir.
- Soket: AMD AM4
- Çipset: AMD B450
- İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9 AM4 APU, AM4 Athlon
- Bellek Desteği: DDR4 2133-4400 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 6 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
- Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, PCI Express 3.0 X8, PCI Express 1x
- Arka Usb Portları: 2 x USB 3.1 Gen1, 2 x USB 2.0, 1 X Type-C, 1 X USB 3.1 Gen2
- Görüntü Çıkışları: 1 x DVI-D, 1 x HDMI 1.4
- Ses: Realtek ALC887-VD2 7.1 Kanal HD Codec + DTS Custom
- Boyut: Micro ATX
Asus TUF Eklentileri
Asus’un TUF serisine özel bazı iyileştirmeler bulunmakta. Bunların ilki TUF LANGuard özelliği. Anakartın gigabit ethernet girişinin hemen dibinde olan bu kısım ethernet girişinden gelebilecek statik elektrik ya da yıldırım düşmesi sonucu ortaya çıkan yüksek voltaj gibi şeylerden anakartınızı korumakta.
Bahsettiğimiz mosfet soğutucusunun hemen altında TUF Mosfetler bulunmakta. Bu mosfetler askeri sınıfta bir kalitede olduğu için oldukça verimli ve az ısınan güç bileşenleri. Bu mosfetler ne kadar verimli olursa işlemcinize yapacağınız hız aşırtmalar o kadar stabil olacaktır.
Mosfetlerin hemen üstünde ise yine TUF imzalı kapasitörler bulunmakta. Bu kapasitörler sıcaklığa %20 daha dayanıklı olmasının yanı sıra sıradan kapasitörlere oranla 5 kat daha uzun ömürlü, bu kapasitörlere ise yine TUF imzası taşıyan askeri sınıf bobinler eşlik etmekte.
Bunların yanı sıra anakartın arka USB, ön USB portları ve çeşitli çıkışlarında “ESD” yani Elektrostatik Discharge koruması bulunmakta. Bu sayede çeşitli statik elektrik oluşması, kısa devre gibi durumlarda anakartınız zarar görmüyor ve bileşenlerin ömrü uzuyor.
Bu anakartın ses çözümüne DTS Sound yazılımı entegre edilmiş. Anakartın kurulumunu yaptığınız zaman Windows 10 tarafından otomatik olarak kurulan bu yazılım sayesinde oyuncu kulaklıkların pozisyon algılama seviyesini çok daha iyi seviyelere çıkartabiliyorsunuz. Üstelik ses kanalları ayrı PCB katmanlarına ayrılarak çok daha temiz ses almanız mümkün kılınmış.
BIOS
Bilgisayar açılırken “DEL” tuşuna basıp BIOS ekranına girdiğinizde ilk başta sizi basit mod karşılıyor. Buradan kolayca boot sırası, D.O.C.P kısmından RAM frekansı ayarlamak ve fan kontrolü gibi şeyleri rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Üstelik burada çeşitli sıcaklıklar ve voltaj değerleri de bulunmakta.
Klavyenizin “F7” tuşuna basıp gelişmiş moda geçtiğiniz zaman overclock yapabileceğiniz Ai Tweaker kısmı açılmakta. Buradaki CPU Core Ratio kısmını artırarak işlemcinize manuel olarak overclock yapmanız mümkün kılınmış. Hemen üstünde ise RAM frekansını ayarlayabileceğiniz Memory Frequency kısmı bulunmakta.
Biraz daha aşağıya indiğinizde ise artık overclock bilgisi gerektiren voltaj ayarlama kısmına geliyorsunuz. Buradan overclock yapacağınız zaman işlemci ve belleklerinize manuel olarak voltaj ayarı yapabileceğiniz kısım bulunuyor. Offset şeklinde yapabileceğiniz voltaj ayarı oldukça ufak kademelerle yükseltilebiliyor.
Bunun yanı sıra Asus markasının yıllardır kullandığı Digi+ VRM sayesinde yüksek hız aşırtma işi yapacağınız zamanlar için çeşitli stabilite ayarları yapabileceğiniz bir kısım bulunuyor. Bu ayarlar sayesinde anakartınızın ani voltaj değişimlerine nasıl bir tepki vereceğine kadar çeşitli derin ayarlar bulunmakta, bu kısımları giriş seviyesi kullanıcılar için pek önermiyoruz açıkçası.
Asus anakartların en güzel yanı BIOS üzerinde bulunan EZ Flash 3 yazılımı. Bu yazılım sayesinde dilerseniz internet üzerinden online olarak BIOS güncellemesi yapmanız mümkün kılınmış. Tek gereken şey ethernet kablosu ve aktif bir internet bağlantısı, yazılım sizin için en güncel BIOS sürümünü indirip otomatik olarak yüklüyor. Fakat yükleme yapılırken bilgisayarınızın gücünü kesinlikle kesmeyin!
Asus Aura Sync ve Ai Suite 3
Bu anakart Asus’un Aura Sync yazılımı ile tam uyumlu bir şekilde çalışmakta. Bu sayede anakartın üzerindeki RGB aydınlatma ve diğer RGB destekli ekipmanlarınızı birbirleriyle uyumlu olacak şekilde çalıştırmanız mümkün. Bu yazılım üzerinde çeşitli efektler, renkler ve müziğe göre ritim tutan modlar bulunmakta.
Bunun yanı sıra Asus’un Ai Suite 3 yazılımı ile BIOS ekranına girmeye gerek kalmadan çeşitli ayarlamalar yapmanız mümkün. Örneğin anlık olarak buradan işlemcinize overclock yapıp ek olarak voltaj vermeniz mümkün kılınmış. Fakat üst seviye overclock yapacak kullanıcılar için BIOS kullanmak daha mantıklı bir tercih olacaktır.
Bu yazılımın en güzel kısmı Fan Xpert2+ olmuş. Buradan çeşitli fan modları arasında tek tıklamayla olarak geçiş yapmanız mümkün olduğu gibi Fan Tuning özelliği sayesinde de sisteminizin fanlarının karakteristiklerini otomatik olarak algılayıp fanların en uygun olan hızlarda çalışması sağlanabiliyor.
Cengiz
Mar 25, 2023 at 20:07
Bu anakart 5600x işlemci ve 3060 ti destekler mi acaba ?
Mehmet Yılmaz
Mar 25, 2023 at 23:05
Merhaba. Evet destekliyor.