Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Strix GeForce RTX 2060 6 GB OC Ekran Kartı İncelemesi

ASUS ROG STRIX RTX 2060 OC EKRAN KARTI İNCELEMESİ

Yeni incelememizin konuğu ışın izleme teknolojisine sahip RTX serisi ekran kartlarının günümüz için daha uygun fiyatlı temsilcilerinden biri olan Asus ROG Strix RTX 2060 6 GB OC model ekran kartı oluyor.
Bu ekran kartı 3 fanlı dev tasarımı, oldukça büyük soğutma bloğu ile gerçekten şık görünen bir ekran kartı. Bugünkü incelememizde ise bu ekran kartı bize nasıl bir oyun ve soğutma performansı sunuyor bunlara yakından bakacağız.

TASARIM

Kartın genel tasarımına baktığımızda Asus’un ROG Strix serisi tasarımını sürdürdüğünü görüyoruz. 3 adet özel tasarım fana dayalı bu soğutma sisteminde RGB aydınlatmalara da yer veriliyor. Gri renklerdeki tasarımla birlikte kıvrımlı RGB şeritler birleşince eğer pencereli bir kasaya sahipseniz gerçekten güzel bir görüntü elde edebiliyorsunuz.

Kartı çevirip üstüne baktığımızda oldukça kalın bir soğutma bloğu bizleri karşılıyor. Soğutma bloğunun üstünde ise GeForce RTX yazısı ve Aura Sync destekli RGB aydınlatmaya sahip Republic of Gamers yazısı bulunuyor. Güç girişlerine baktığımızda ise 6 ve 8 pin güç girişlerini görüyoruz, yani bu kart ciddi anlamda bir overclock performansı vadediyor.

Kart ROG Strix serisi olduğu için arka plaka da eksik olmuyor tabii ki. Üzerindeki çeşitli desenler bulunan arka plakada Asus ve Strix yazılarıyla birlikte Aura Sync destekli ROG gözü bulunuyor. Tasarımsal faydasının yanı sıra arkadaki bileşenlere de pasif bir soğutma sağlıyor ve kartın biraz daha serin çalışmasına imkan tanıyor.

Kartı çevirip uç kısmına baktığımızda bizleri 3 adet header karşılıyor. Bunlardan en solda olan kırmızı kısıma RGB LED şeritlerinizi bağlayıp Aura Sync ile senkronize bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Sağda kalan 2 kısım ise fanlarınızı bağlayıp kontrol edebileceğiniz fan bağlantı noktaları olarak karşımıza çıkıyor.

TEKNİK DETAYLAR

GPU: TU106-200A
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 1920
Baz Çekirdek Frekansı: 1395 MHz (OC Mod)
Boost Çekirdek Frekansı: 1860 MHz (OC Mod)
Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 6 GB
RTX-OPS: 37T
Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
Transistör Sayısı: 10.8 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin, 1 x 6-Pin
TDP: 190W




Bu ekran kartında Asus’un özelleştirmelerinden biri ise Dual Bios özelliği. Kartın arkasında bulunan bu switch ile isterseniz sessiz moda getirip fanların 55 dereceye kadar çalışmamasını sağlayabilirsiniz. Diğer mod olan “P Mode” ise kartın fanlarının devamlı çalışarak daha yüksek performansa odaklanmasını sağlıyor.

En büyük özelleştirme ise soğutma ve güç bileşenleri tarafında bulunuyor. Super Allow Power 2 teknolojisi ile birlikte 8+2 fazlar sayesinde uzun süreli kullanımlarda ve overclock gibi senaryolarda ekran kartı uzun süre daha stabil şekilde çalışmayı başarıyor.

PERFORMANS TESTLERİ

Oyun testlerine geçmeden önce testleri yaptığımız diğer sistem bileşenlerine bir göz atalım.

İşlemci: Intel i9-9900K
Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
Bellekler: 8+8 Gskill 3200 MHz CL 14
Depolama: Samsung 850 Evo 1 TB SSD
İşlemci Soğutucusu: Noctua NH C14S
Güç Kaynağı: Corsair HX1000

İlk oyun testimizi ağır grafiklere sahip bir oyun olan Shadow of the Tomb Raider ile yapıyoruz. Stok frekanslarda 93 FPS alan ekran kartımız GTX 1080 FE kartından 3 FPS geride görünüyor fakat +125 MHz çekirdek frekansı, +1000 MHz bellek frekansını yükselttiğimiz zaman ise 9 FPS’lik bir artış yakalayarak GTX 1080 ekran kartını 6 FPS geçmeyi başarıyor.

Popüler FPS oyunlarından biri olan Rainbow Six: Siege (R6) oyunuyla devam ediyoruz. 1080P Ultra ayarlarda 249 FPS alan ekran kartımız GTX 1080’i ciddi anlamda fark atarak geçmeyi başarıyor. Bunla yetinmeyip +125/+1000 MHz overclock yaptığımızda ise 267 FPS gibi oldukça yüksek değerler almayı başarıyoruz.

Güncel oyunlardan biri olan Far Cry 5‘de ise yine 1080P Ultra ayarlarda 84 FPS alan ekran kartımız GTX 1080’in sadece 2 FPS gerisinde görünüyor. Overclock yaptığımız zaman ise 91 FPS alarak GTX 1080 FE’nin önüne geçmeyi başarıyor.

En güncel oyunlardan biri olan Battlefield 5 testinde ise 1080P Ultra ayarlarda 112 FPS alan ekran kartımız 3 FPS ile GTX 1080’in gerisinde görünüyor. Fakat overclock yapınca bu fark 7 FPS ile RTX 2060 lehine dönüyor.

Çıkalı bir hayli zaman geçmesine rağmen günümüz oyunlarına taş çıkaran grafiklere sahip olan Crysis 3 testinde yine 1080P çözünürlük ve ultra ayarlarda 106 FPS alan ekran kartımız 6 FPS ile GTX 1080 FE’nin gerisinde kalıyor. Overclock işin içine girince bu fark 6 FPS ile RTX 2060 lehine dönmeyi başarıyor.

Battle Royale oyunlarının başarılı temsilcilerinden PUBG’de değerler neredeyse aynı, 136-135 FPS civarlarında sonuçlara tanık oluyoruz. Fakat geçmiş testlerdeki gibi overclock yapıldığı zaman RTX 2060 144 FPS gibi oldukça yüksek bir deere çıkmayı başarıyor.

Canlı oyun testimizi ise henüz çok yeni bir oyun olmasına rağmen oyuncu rekorları kıran bir Battle Royale oyunu olan Apex Legends ile yapıyoruz. 2K çözünürlükte, 6 GB VRAM, Ultra grafik ayarlarında 60-80 FPS arasında değişken değerler gördük. Oyun henüz çok yeni olduğu için bu dalgalanmaların ileride gelecek oyun-driver güncellemeleri ile çözülebileceğini düşünüyoruz.

Gayet güzel overclock sonuçları aldığımız ekran kartının sıcaklık değerlerine değinecek olursak fabrikasyon çıkışı frekanslarda maksimum olarak 62 dereceleri gördüğünü söylemek mümkün. +125 MHz çekirdek frekansı, +1000 MHz bellek frekansını arttırdığımız zaman ise maksimum 65 dereceyi görüyoruz, bu değerler böylesine güçlü bir ekran kartı için gerçekten çok iyi.

Biz bu testleri uzay montaj şeklinde yaptığımız için sizin sisteminizin hava akışının durumuna göre bu değerler artıp-azalabilir. Zaten ekran kartı 3 adet fana sahip olduğu için fan gürültüsü gibi bir sorun da bulunmuyor.

SONUÇ

Karşımızda ışın izleme teknolojisine sahip ve oldukça güçlü bir ekran kartı bulunuyordu. Geçmiş nesilin üst seviye ekran kartı performansını RTX 2060 gibi bir ekran kartında almak gerçekten çok güzel, üstelik fiyatı da GTX 1080’e oranla gerçekten çok daha uygun. Asus’un özelleştirmelerine gelecek olursak başarılı soğutması ve güç tasarımı ile oldukça üst seviye bir overclock ve soğutma performansı sunduğunu söyleyelim.

 

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Warhorse Studios, merakla beklenen Kingdom Come: Deliverance 2 için PC sistem gereksinimlerini nihayet açıkladı. Orta Çağ atmosferini eşsiz bir şekilde yaşatan ve gerçekçiliğiyle oyuncuları...

Sistem Gereksinimleri

Orta Çağ’ı en gerçekçi şekilde yansıtan oyunlardan biri olarak kabul edilen Kingdom Come: Deliverance, uzun zamandır beklenen devam oyunu Kingdom Come: Deliverance 2 ile...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Sinema Haberleri

Sinema ve TV yapımları sayesinde karşımıza çıkan Marvel Sinematik Evreni gün geçtikçe genişlemeye, yeni yapımlarla karşımıza çıkmaya ve yeni karakterleri tanıtmaya devam ediyor. Ancak,...