Bugünkü incelememizin konuğu Asus ROG Flow Z13 model oyuncu tableti oluyor. Asus ROG Flow Z13 modeli aslında tam olarak bir tablet diyemeyiz, çünkü içerisinde Intel Core i9-12900H, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti Mobile gibi çok güçlü donanımları barındıran bir ve standla birlikte aslında dizüstü bilgisayara bile dönüşebilen bir ikisi bir arada cihaz.
Bütün bu güçlü donanımlar ve dahası sadece 1.18 KG gibi çok hafif bir kasaya sığdırılmış durumda. Yani Asus’un ROG Flow Z13 model oyuncu tabletinde inovatif bir yaklaşım sergilemiş. Yüksek bir mühendislik başarısıyla birlikte bu cihaz karşımıza çıkıyor. Fakat tabii ki böylesi taşınabilir bir cihazda bu güçlü donanımların olmasının eksi ve artı yönleri olacak, bu incelememizde bunlara değineceğiz!
İçindekiler
Asus ROG Flow Z13 Oyuncu Tableti
Asus ROG Flow Z13 için aslında bir oyuncu tableti ya da oyuncu laptopu demek pek mümkün değil, çünkü bu cihaz iki seçeneği de bize sunabiliyor. Zaten bu cihazın en büyük avantajı bu. Klavyesini cihazdan ayırırsanız çok güçlü bir tablet oluyor, taktığınız zaman ise yine güçlü bir laptopa dönüşebiliyor. En büyük avantajı ise 1.18 KG kendi ağırlığı diyebiliriz, klavyesi ise 300 gram civarlarında. Yani 1.5 kiloya sahip oldukça hafif bir laptop olabiliyor.
Bu cihazın alt tarafında cihazı daha dik olarak konumlandırmanıza imkan tanıyan ince bir stand bulunuyor. Bu stand sağlam parçalarla birlikte gövdeye sabitlendiği için oldukça sağlam görünüyor. Üstelik stand 170 derecelik bir açıya kadar ulaşabiliyor. Standın alt tarafında en solda hafıza kartı girişi, en sağda ise M.2 SSD için ek bir yuva bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Cihazın alt tarafının tasarımı bile aslında oldukça şık olmuş diyebiliriz. Üst tarafta 2 adet ultra ince fanın hava almasını sağlayan havalandırma boşluklarını görmekteyiz. Orta sağ tarafta ise Asus Aura Sync destekli bir pencere görüyorsunuz, burada bileşenler gösterilmiş ve şık bir RGB aydınlatmayla desteklenmiş.
Asus ROG Flow Z13’ün ön yüzüne baktığımızda günümüzün tasarım standartlarına yakışır şekilde ince çerçeveler görmekteyiz. Cihazın sol-sağ ve üst çerçeveleri böyle bir cihaz için oldukça ince. Alt taraftaki çerçeve ise bu cihaz için gayet kabul edilebilir seviyede, sonuçta çok güçlü donanımları ufak bir kasada barındırıyor.
Cihazın sağ tarafına baktığımızda en sağda parmak izi okuyuculu açma-kapama butonu, ses açma ve kısma tuşları. USB 2.0 yuvası 3.5 MM kombo jak girişi ve en solda ise hoparlör için ufak delikler bulunuyor. Bu taraftaki USB 2.0 standartına sahip giriş gerçekten ilginç bir tercih olmuş, en azından USB 3.0 olabilirmiş.
Cihazın sol tarafına geldiğimizde ise en solda ThunderBolt 4.0 destekli USB Type-C yuvası, Asus’un patentli XG Mobile adını verdiği yeni bağlantı arabirimi, en sağ tarafta ise yine hoparlör için ayrılan ufak delikleri görüyoruz. Buradaki XG Mobile bağlantı arabirimi önemli, buna yazımızın ilerleyen yerlerinde değineceğiz.
Asus ROG Flow Z13 Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core i9-12900H (Boost 5.0 Ghz, 14 Çekirdek 20 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 3050 Ti Mobile 4 GB (40W)
- Ekran: IPS 13.4 İnç, 1920 x 1200, 120 Hz + Dokunmatik
- Bellek: 8 + 8 16 GB 5200 MHz LPDDR5
- Depolama: 1 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD (Micron)
- Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
- Kablosuz: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 Dual Band
- Klavye: Manyetik Bağlantılı Klavye
- Kamera: Önde 720P, Arkada 8 MP
- Ses: Dolby Atmos + Hi-Res
- Adaptör: 100W Type-C
- Batarya: 56 WHr
- Boyutlar: 30.2 x 20.4 x 1.20
- Ağırlık: 1.18 KG
Bu cihazda Asus’un patentli XG Mobile isimli arabirimi olduğundan bahsetmiştik. Peki bu arabirim ne işe yarıyor derseniz tabletteki ilgili girişe bu standartı destekleyen farklı aparatları takmanıza imkan tanıyor. Bu aparatlar arasında şu anlık el ilgi çekeni Asus’un harici GeFroce RTX 3080 ekran kartı kutusu olmuş. İçerisinde dahili bir adaptöre sahip, güç bağlantısını yaptıktan sonra XG Mobile arayüzü üzerinden bu ekran kartını cihaza bağlıyorsunuz.
Daha sonra Armoury Crate yazılımına girdiğinizde size bir uyarı penceresi çıkıyor. Bu pencereden onayı verdikten sonra bu 2 in 1 cihazınıza artık harici bir GeForce RTX 3080 ekran kartı bağlamış oluyorsunuz.
Tabii bu arabirim çok geniş bir bant genişliğine sahip. RTX 3080 kutusunda gördüğünüz üzere 2.5 Gbps ethernet yuvası, DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 ve son olarak ise 4 adet USB 3.2 Gen 1 yuvası bu kutuyla birlikte ek olarak sizlere sunuluyor. Arabirim gerçekten çok başarılı olmuş fakat bu ürünün cihaza ek olarak satıldığını belirtmeden geçmeyelim, yani ek ücret karşılığı satın almanız gerekmekte.
Peki sadece 1.20 CM kalınlığındaki bu cihaz nasıl soğutuluyor? Intel Core i9-12900H, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti Mobile gibi güçlü donanımları bu ince ve hafif kasada soğutmak gerçekten iyi bir mühendislik başarısı gerektiriyor. Bu cihazda da vapor chamber adı verilen soğutma teknolojisi kullanılıyor. Bunun yanı sıra özelleştirilmiş fanlar ve en önemlisi işlemcinin üzerinde sıvı metal kullanılmış, bu sayede soğutma çok daha verimli hale getiriliyor.
Asus ROG Flow Z13 Performans Testleri
Asus ROG Flow Z13’ün 3DMark Time Spy testine baktığımızda grafik tarafında 4256, işlemci tarafında ise 9907 gibi bir skor görmekteyiz. Fark edebileceğiniz üzere işlemci TDP limitli diyebileceğimiz bir konumda kalmış, fakat performansı yine de böylesine taşınabilir bir cihaz için oldukça yüksek konumda. GeForce RTX 3050 Ti Mobile ekran kartı ise 40W versiyon olduğu için performansı biraz daha geride.
İşlemcinin saf gücünü ölçmek istediğimizde ise Cinebench R23 yazılımı bize gerçekten iyi bir kıyaslama sunabiliyor. Burada çoklu çekirdekte 13520 gibi oldukça iyi bir skor alınmış, fakat TDP sınırı daha yüksek olan Core i9-12900H modeline göre biraz daha düşük bu skor. Tekli çekirdekteki 1907 skor ise yine tepeye oynama konusunda iddialı bir skor olmuş diyebiliriz.
Asus ROG Flow Z13 Oyun Testleri
Dying Light 2 oyun testine geldiğimizde ise 1200P çözünürlükteydik, orta grafik ayarları, DLSS performans modunda ve ışın izleme özelliği aktifken gördüğünüz gibi 60 FPS civarlarında bir performans aldık. En dikkat çekici kısım ise Intel Core i9-12900H işlemcinin 60 derecelerde seyrediyor olması, bu gerçekten çok iyi bir değer.
Doom Eternal testinde yine 1200P çözünürlükteydik, orta grafik ayarları ve DLSS performans modundaydık. Sahneden sahneye değişecek şekilde 110-150 FPS civarlarında çok iyi değerler almayı başardık.
40W TDP sınırıyla gelen Nvidia GeForce RTX 3050 Ti Mobile ekran kartının maksimum sıcaklıkları ise oyunlarda 60 derece civarlarında seyrediyordu, bu durum işlemcide de bu civarlardaydı. Böyle taşınabilir bir cihaz için bu soğutma performansı çok heyecan verici olmuş!
Sonuç
Asus ROG Flow Z13 incelemesinin sonuna geldik. Son zamanlarda laptop ve tablet pazarındaki en inovatif oyunlardan birini inceledik diyebiliriz aslında. Çünkü 1.20 CM kalınlık, 1.18 KG ağırlığa Intel Core i9-12900H ve Nvidia GeForce RTX 3050 Ti Mobile gibi performanslı donanımları sığdırmayı başarmışlar. Üstelik soğutma tarafında da gerçekten iyi işlere imza atabilen bir cihaz olmuş. Fakat bu incelik batarya tarafında ufak bir dezavantaja yol açmış, iyi bir senaryoda 6 saat civarları bir pil süresi alabiliyorsunuz, oyunlarda ise 50 DK civarlarında.