Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Ally Z1 Extreme İncelemesi

El konsolları hayatımıza yeni girmiş bir şey değil aslında. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte el konsolları da büyük ölçüde değişti tabii. Son zamanlarda Steam Deck el konsolu tarafında büyük gündem olmuştu. Fakat Asus bu konuda sessizliğini bozmuştu ve Asus ROG Ally el konsolunu tanıtmıştı. Asus iddialı bir tanıtım yapınca büyük beklenti oluşmuştu, anlaşılan Asus tarafı bu beklentileri karşıladı.

Bugün incelemesini yapacağımız Asus ROG Ally Z1 Extreme model el konsolu en gelişmiş el konsolu modellerinden biri. Özelleştirilmiş bir AMD APU çözümüyle gelen bu el konsolu aslında Steam Deck’ten çok pahalı sayılmaz fakat sunduğu özellikler ve performans tarafında gerçekten büyük bir fark ortaya koymayı başarıyor. Asus ROG Ally Z1 Extreme el konsolu Steam Deck’te eleştirdiğimiz çoğu şeyin düzeltilip üzerine koyulduğu bir model olmuş.

Tabii ki ROG Ally büyük bir avantaja sahip bu da Windows 11 ile geliyor olması. Bu da aslında bu cihazı aslında mini bir cep bilgisayarı haline getiriyor. Cihazın bu yönüne dair bazı testleri de yaptık bunları incelememizin devamında paylaşıyor olacağız. Bugün bu cihazın oyun performansını Steam Deck ile kıyaslayacağız.

Asus ROG Ally Z1 Extreme El Konsolu

Asus ROG Ally Z1 Extreme modeli bizlere el konsollarının zaman içerisindeki evrimini en net gösteren cihazlardan biri oldu. Yıllar önce sadece 2D oyunlar oynamak için tasarlanan bu el konsolları şu an AAA oyunları bile rahatlıkla oynatabilecek güce ulaştılar. Asus ROG Ally Z1 Extreme de bu taraftaki en güçlü temsilcilerden biri. Cihazın tasarımı da çoğu kişinin beğeneceği şekilde yapılmış.

Beyaz renkli bu versiyonda solda analog, yön tuşları var. Ayrıca gördüğünüz ufak butonlar da Asus’un özel arayüzünü açmanıza imkan tanıyor, o arayüzde cihazın çoğu özelliğini anlık olarak kontrol edebiliyorsunuz. Hemen altta ise Dolby Atmos destekli hoparlörün bir açıklığı bulunuyor. Sağ tarafta ise fonksiyon tuşları, analog ve en altta yine bir hoparlör ızgarası görüyoruz. Ayrıca fark etmişsinizdir analogların çevresinde RGB bir aydınlatma bulunuyor, bunların durumu da kontrol edilebiliyor!

Ekran

Cihazın ön yüzündeki dokunmatik ekranı çoğu el konsoluna göre gerçekten çok gelişmiş bir IPS Level panele sahip. 1080P çözünürlükteki bu panel 120Hz tazeleme hızı sunuyor ve 7ms tepki süresiyle birlikte geliyor. %100 sRGB renk gamutu desteğiyle de birlikte çoğu konuda iddialı bir panel görüyoruz. 7 inç boyutundaki bu panel bir el konsolu için ideal diyebileceğimiz boyutlarda. Çünkü ekran biraz daha büyürse bu sefer ergonomi kötüye gidecektir.

Ekranı ufalttığınızda ise oyun zevki büyük ölçüde düşecektir bu yüzden şu anlık 7 inç ekran el konsolları için ideal diyebileceğimiz boyutlardan biri. Z1 Extreme APU modeli de özellikle e-spor oyunlarında bu 120Hz çözünürlüğün hakkını verebiliyor. Fakat ufak bir eleştirimiz var, keşke ekran çerçeveleri biraz daha ince tutulabilseymiş. Ama muhtemelen cihazın iç tarafındaki teknik durumlardan ötürü bu siyah şeritler kalın.

Makro Desteği ve Alt Tasarım

Cihazın alt tarafında bile Asus’un büyük bir tasarım uğraşı verdiğini görmek mümkün. Burada siyah renkte 2 adet makro tuşu bulunuyor bunlar ayarlanabiliyor. Buna ek olarak ortadan paralel bir şerit gidiyor bu da RGB aydınlatmaya sahip ve ayarlanabiliyor. Gördüğünüz ROG gözü ve diğer delikler ise tasarımsal gibi görünse bile aslında havalandırma amaçlı koyulmuş. Bu deliklerden 2 adet fan hızlıca soğuk havayı içeriye çekiyor ve soğutma işlemini gerçekleştiriyor.

Giriş-Çıkış Birimleri

Asus ROG Ally Z1 Extreme’in çoğu önemli şeyi tahmin edebileceğiniz gibi üst tarafında. Burada en solda LB ve LT tuşlarını görüyorsunuz. Yanında 3.5MM kombo jak girişi, MicroSD kart yuvası, Asus XG Mobile arayüzü, ses kısma ve açma tuşları, bildirim ışıkları, parmak izi okuyuculu açma kapama tuşu ve en sağda RT ve RB tuşlarını görüyorsunuz.  RT tuşlarının ise analog destekli olduğunu belirtmeden geçmeyelim, yani basış kuvvetinize göre tepki veriyor. Hemen üstte gördüğünüz boşluklar ise fanların sıcak hava tahliyesi için ayrılmış ızgaralar.

Boyutlar

Asus ROG Ally’ı Steam Deck ile yan yana koyup kıyasladığımızda aralarında ciddi bir boyut farkı olduğunu görüyoruz. Asus ROG Ally modeli Steam Deck’e göre ciddi anlamda daha ufak ve kompakt bir cihaz olmuş bu da cihazın ergonomisini yukarılara taşıyor. Çünkü bu cihazları uzun süre elimizde tutacağımız için boyutunun önemi bir hayli büyük, çok büyük bir cihaz açıkçası pek ergonomik olmayacaktır. Diğer önemli olan kısım ise ağırlık. Bu tarafta da ROG Ally biraz daha hafif bir cihaz bu da önemli bir artı.

Asus ROG Ally Z1 Extreme Teknik Detaylar

  • İşlemci: AMD Ryzen Z1 Extreme (Boost 5.10 Ghz, 8 Çekirdek 16 İzlek)
  • Ekran Kartı: AMD Radeon RDNA 3 GPU, 12CU, 2.7 GHz Boost, 4 GB VRAM
  • Ekran: 7 İnç FHD (1920 x 1080), 120Hz 7ms, %100 sRGB, IPS Dokunmatik, FreeSync
  • Bellek: 4 x 4 GB 6400MHz LPDDR5
  • Depolama: 512 MB PCI Express 4.0 M.2 SSD + MicroSD Kart Desteği
  • Kablolu Bağlantı: Haricen
  • Kablosuz: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2
  • Klavye: Haricen
  • Kamera: Bulunmuyor
  • Ses: 2 x Hoparlör, Hi-RES Dolby Atmos
  • Adaptör: 65W
  • Batarya: 40 Whrs
  • Boyutlar: 28.0 x 11.1 x 2.12 ~ 3.24 cm
  • Ağırlık: 608 Gram

AMD Ryzen Z1 Extreme APU

Bizde ROG Ally’ın Z1 Extreme yongalı üst seviye versiyonu bulunuyor. Bu cihaz normal ROG Ally modeline göre ciddi anlamda daha güçlü. Bunu da kullanılan AMD Ryzen Z1 Extreme model APU yongasına borçlu. AMD tarafı bu yongayı el konsollarına özel olarak üretti. Bu yeni APU yongası Zen 4 mimarili CPU’ya ve RDNA 3 mimarili grafik birimine sahip. Yani en yeni mimarilere sahip çok güncel bir yonga bu cihazda yerini almış durumda.

Bu yonganın içerisindeki ekran kartı aslında Radeon 780M model kodlu yonganın özelleştirilmiş hali diyebiliriz. 780M, 4NM üretim süreciyle üretilen yüksek verimlilikli oldukça güncel GPU modellerinden biri. Hatta bu dahili grafik kartında AV1 code-encode desteği bile bulunuyor. Yani yüksek kalitede, hızda video işleyebiliyor. Hatta Twitch üzerinden canlı yayın bile yapabiliyor. Ufacık bir el konsolunda bu özellikleri görmek çok güzel.

Soğutma

ROG Ally bir en konsolu fakat içerisindeki yonganın gücü kesinlikle düşük değil. Yeri gelince 50W gibi değerlere bile çıkabiliyor. Haliyle bu yonganın iyi bir şekilde soğutulması gerekiyor. Fakat ufacık bir el konsolunda bu iş büyük bir mühendislik istiyor. Asus bunu 2 adet fan ve 1 adet bakır ısı borusuyla büyük ölçüde çözmüş. Yüksek kalitedeki bu fanlar hava tahliyesi konusunda gerçekten çok başarılı.

Asus Kumanda Merkezi

Bu cihazda Asus’un özelleştirdiği bir Armoury Crate kumanda merkezi bulunuyor bunu da soldaki tuşla açabiliyorsunuz. Bu kumanda merkezi aslında cihazın kalbi olmuş diyebiliriz. En solda ses ve parlaklık için ayar bulunuyorken hemen yanda ise; performans modu, çözünürlük, tazeleme hızı, RSR gibi özellikleri hızlıca açıp kapatabiliyorsunuz. Bu bir Windows 11’li cihaz olduğu için kontrol sizde yani.

Buradaki en önemli ayar ise performans modu kısmı. Bu cihazın APU yongasını farklı güç senaryolarında kullanabiliyorsunuz. 10W moduna alınca cihazın oyun performansı ciddi anlamda düşüyor. FPS değeri 2 katından fazla iniyor bu daha çok basit işlerde kullanılabilir. 15 watt modu ise performans açısından aslında oldukça dengeli. 25 ve 30W modları ise en üst seviye hızları sunuyor haliyle cihaz biraz daha ısınabiliyor.

Dikkat edilmesi gereken kısım ise cihazın 65W gücündeki adaptörünü bağladığınızda bu cihaz 50W gibi değerlere anlık olarak fırlıyor ve işlemcisi 96 derecelere kadar çıkıyor. Haliyle bir süre sonra hızı kısıp gücü düşürüyor. Yani bir tık daha iyi bir soğutmayla bu cihazın performansı çok daha üst noktalara taşınabilirmiş.

Batarya Performansı

Batarya tarafı ise böyle bir cihazda oldukça önemli. Eğer üst seviye bir oyun oynuyorsanız 15W güç modunda bu cihaz 1.5 saat civarlarında bir batarya ömrü sunuyor, bu da Steam Deck ile benzer düzeylerde. Fakat performansı biraz daha üzerinde oluyor. Fakat normal internette gezme, video izleme gibi durumlarda bu cihazın şarjı 3-4 saatleri aşabiliyor.

Asus ROG Ally Z1 Extreme Performans Testleri

Sentetik Testler

Asus ROG Ally Z1 Extreme modeliyle yaptığımız Cinebench R23 testinde şaşırtıcı değerler görüyoruz. Bu cihaz çoklu çekirdekte 14166 gibi mükemmel bir sonuç alıyor. Bu da masaüstündeki Ryzen 5 7600, Ryzen 5 5800X gibi güçlü işlemcilerle oldukça benzer. Tekli çekirdekteki 1750 puan ise Intel 13. nesil işlemcilerin tekli çekirdek performansıyla yarışabiliyor. Bir el konsolu için gerçekten çok iyi bir işlemci gücü bu!

3DMark Fire Strike testinde de 7513 gibi yine fena olmayan bir skor alabildik.

Steam Deck İle Kıyaslama (720P)

Gelelim en önemli kısma yani oyun testine. Burada Steam Deck ile kıyaslama yapabilmek adına çözünürlüğü 720P’ye düşürdük. Doom Eternal oyununda düşük grafiklerde ROG Ally 130-140 FPS’lere ulaşabilirken Steam Deck ise 80 FPS’lerde kalıyor. Aralarında ciddi bir performans farkı var. Sıcaklıklarımız ise 80 derece civarlarındaydı, çok düşük değil ama bunun ufak bir el konsolu olduğunu düşünecek olursak normal.

The Last of Us Part 1 oyununda ise performans farkı bir hayli açılıyor. 720P çözünürlükte ve düşük grafiklerde FSR dengeli moddayken ROG Ally 60-65 FPS alabiliyorken Steam Deck ise 35-40 FPS arasındaydı. Bazı sahnelerde aradaki fark iki katına kadar arttı bunlar çok yüksek farklar.

Dying Light 2 oyununda da 720P çözünürlükteydik, düşük grafiklerdeydik ve FSR dengeli modu tercih ettik. Görebileceğiniz üzere ROG Ally 80 FPS’lere kadar rahatlıkla çıkabiliyorken Steam Deck ise 50 FPS’lerde kalıyor.

Shadow of the Tomb Raider oyununda ROG Ally’ın performansı gerçekten çok iyi. 720P çözünürlükte ve en düşük ayarlarda çoğunlukla 100 FPS’in üzerinde değerleri rahatlıkla görüyorduk. Steam Deck ise 75-80 FPS civarlarındaydı.

1080P Oyun Testleri

Apex Legends oyununda 1080P çözünürlükte ve en düşük grafik ayarlarında kenar yumuşatmayı açtığımızda 100-130 FPS aralığında aslında yine oldukça iyi değerler alabiliyoruz. Biz cihazı Type-C dönüştürücü ile monitöre bağladık ve herhangi bir takılma, donma gibi bir sorunla karşılaşmadık.

Valorant oyununda bu el konsolunun performansı gerçekten heyecan verici. 1080P çözünürlükte ve düşük ayarlarda 150-200 FPS civarlarında çok iyi değerleri görüyoruz. Ayarları en yükseğe aldığımızda da 100-150 FPS arasında yine şaşırtıcı derecede iyi FPS değerlerini görüyor. Fakat görebileceğiniz üzere bu oyunda işlemci güç tüketimi arttığı için sıcaklık 90 derecelere kadar dayanıyor.

The Last of Us Part 1 oyununda 1080P çözünürlükte, düşük grafik ayarlarında ve FSR performans modunda 50-60 FPS civarlarında değerler görüyoruz. Bu oyunun optimizasyon tarafında ciddi anlamda yol kat etmesi gerekiyor.

Sonuç

Asus ROG Ally Z1 Extreme el konsolu incelemesinin sonuna geldik. ROG Ally Z1 Extreme modeli günümüzün en başarılı el konsollarından biri olmuş. AMD’nin el konsolları için özelleştirilmiş Z1 Extreme yongası ufacık bir alanda şaşırtıcı performans verebiliyor. Bu cihazı direkt olarak Steam Deck ile kıyasladık. Bazı senaryolarda iki katına varan bir performans farkı oluşturmayı başardı. Oyun performansını bir kenara bırakacak olursak bu cihaz iş konusunda bile şaşırtıcı derecede güçlü olmuş! Eksi diyebileceğimiz yanı ise aslında soğutma performansı, çünkü biraz daha iyi bir soğutma çözümüyle bu cihazın performansı çok daha üst noktalara çıkabilir.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

İnceleme

Bugünkü incelememizde yeni Intel ARC B580 12GB model ekran kartı bulunuyor. Harici ekran kartı piyasasında henüz yeni sayılan Intel’in en yeni ekran kartlarından biri...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store’un her yıl gelenekselleşen Yılbaşı Tatili Etkinliği bu yıl da oyuncuları sevindirmeye devam ediyor. Bildiğiniz üzere bu özel etkinlik kapsamında Epic Games,...

Oyun Haberleri

The Game Awards 2024 etkinliğinde büyük bir coşkuyla duyurulan Elden Ring Nightreign, soulslike türündeki oyun severleri şimdiden heyecanlandırmayı başardı. Ancak yakın zamanda oyunun yapımcı...

Oyun Haberleri

Oyun dünyası, her yıl düzenlenen The Game Awards ile birlikte birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Ancak bu yıl, drama dolu anların en çok konuşulan...