Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus Prime X570-PRO Anakartla Ryzen 7 3700X’e Overclock Yapıyoruz

ASUS PRIME X570-PRO ANAKARTLA RYZEN 7 3700X’E OVERCLOCK YAPIYORUZ

Bilindiği üzere kısa bir süre önce AMD, yeni Zen 2 mimarili işlemcilerini ve X570 çipsetini tanıtmıştı. Bugünkü yazımızda ise Ryzen 7 3700X işlemciyi Asus’un Prime X570-Pro anakartı ile bütün çekirdekleri 4.3 GHz olmak şartıyla hız aşırtma yapacağız ve bize nasıl bir performans artışı sunabiliyormuş buna bakacağız. Tabii bu yazımızda testleri yaptığımız Prime X570-Pro anakartın bize sunduğu bütün özellikleri de detaylıca inceleyeceğiz.

ASUS ANAKARTLAR

Asus denince akla ilk olarak tabii Rog Strix serisi geliyor. Bu seri Asus’un modellendirmeleri arasında en üste oynayan pahalı bir seri oluyor. Bu seride her zaman yüksek performans, şık tasarım ve çeşitli özelleştirmeler üzerinde duruluyor. Göze çarpan en büyük özelleştirme ise kesinlikle kullanılan bileşenlerde oluyor. Kullanılan güç beslemelerinin özellikleri, dayanıklılığı gibi büyük farklar oluşabiliyor.

Diğer yandan daha fiyat performans odaklı ve orta seviyeye oynayan TUF serisi de bulunmakta. Bu seride tasarımın biraz daha geliştiğini ve daha oyunculara yönelik bir dile geçildiğini görüyoruz. Üstelik ROG Strix serisinde bulunan bazı özelleştirmelerden de feragat edilmiyor.

ASUS PRIME X570-PRO

Asus’un diğer serilerine baktık. Peki şu an elimizde bulunan Prime serisi bir anakart nelere sahip? Prime serisi bu seriler arasında en ucuz modellendirmeye sahip. Fakat elimizdeki anakart Prime serisinin üst seviye bir örneği olduğu için yine dolu dolu özelliklerle geliyor. Elimizdeki modelin genel tasarımına baktığımızda özellikle beyaz renklerin seçildiğini görüyoruz. Siyah PCB üzerine beyaz renkler güzel bir kontrast yakalamış açıkçası.

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD X570
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 5000-2133 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 1 x M.2 PCIe 4.0 SSD, 1 x M.2 PCIe 3.0 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 4.0 X4 Modu, 3 x PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2, 3 x USB 3.2 Gen2, USB 3.2 Gen2 Type-C
  • Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI 2.0B, 1 x Display Port 1.2
  • Ses: Realtek S1220A 8 Kanal HD Codec, Crystal Sound 3
  • Boyut: ATX

Anakart her ne kadar Prime serisinden olsa bile Asus, RGB aydınlatmadan ödün vermemiş. Giriş çıkış portlarının üstündeki kapakta RGB bir LED şerit yerleştirilmiş. Bu kapağı kaldırıp anakartın arka aynasına baktığımızda ise anakartla birleşik geldiğini görmek mümkün.

Bu anakarttaki tek RGB aydınlatma giriş çıkış birimlerinin üstünde değil tabii. Diğer bir RGB aydınlatma ise çipset soğutucusunun hemen üstüne koyulan ufak boyutlardaki RGB aydınlatma oluyor.

Bana anakarttaki RGB aydınlatmalar yetmez ben harici olarak şerit LED gibi RGB aksesuarlar bağlarım derseniz bu anakartta hem 12V RGB çıkışı bulunmakta hem de 5V RGB çıkışı bulunuyor. Yani RGB donanımlarınızı rahatlıkla bağlayıp Asus’un Aura Sync yazılımı ile senkronize bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

X570 çipsetin bir hayli sıcak çalıştığını yeni nesil Ryzen işlemcilerin incelemesinde belirtmiştik. Bu çipseti kullanan anakartlarda fanlı çipset soğutması görmek şart bizce. Asus’da bunu görerek Prime serisi bile olsa bu fanlı soğutmayı eksik etmemiş. Çünkü Pci Express 4.0 gibi teknolojiler geldiği için bu çipset bir hayli sıcak çalışıyor ve aktif bir soğutma gerekiyor. Ayrıca bu fan sadece belirli bir sıcaklığın üstünde aktif oluyor.

Pci Express 4.0 teknolojisini ilk olarak AMD bu çipsetinde kullandı bilindiği üzere. Bu teknoloji şimdilik en çok Pci Express SSD’lerde işe yaradı. Hızlar 5 GB/sn seviyelerine ulaştı yani performans bir hayli arttı. Fakat hızlar artmaya başladıkça sıcaklık değerleri de yükselmeye başladı. Bundan dolayı artık orta-üst seviye bazı anakartlardaki M.2 SSD slotlarının üstünde bu tarz soğutucu bloklar görmemiz mümkün. Bu arada bunun altında ısıyı iletmek bir hayli uzun termal pad bulunmakta.

Peki yenil bir Ryzen işlemci aldınız, buna overclock yapmak isterseniz ise bu anakart bunu size sunabiliyor. İşlemci soketinin çevresine yerleştirilmiş 2 adet büyük alüminyum soğutucu blok ile overclock sonrasında oluşan mosfet sıcaklığının dağıtılması sağlanmış.

Bu mosfet soğutucuları kaldırıp altındaki güç bileşenlerine baktığımızda 12+2 fazlı bir güç devresi bizleri karşılıyor. Asus’un DrMos adını verdiği bu özel mosfetleri ile daha stabil bir güç beslemesi hedefleniyor. Bu sayede daha başarılı ve stabil bir overclock işlemi sağlayabiliyorsunuz. Bu mosfetlerin etrafındaki bobinler ve kapasitörler de bir hayli dayanıklı ve performanslı bileşenlerden oluşuyor.

Yüksek bir overclock için tabii ona göre iyi bir güç beslemesi gerekiyor. Bu anakartta 8 pin işlemci güç beslemesinin yanında fazladan 4 özel pinli bir güç soketi daha eklenmiş. Asus buna ProCool bağlantı adını vermiş.

Anakartın ethernet yongası ise Intel tercih edilmiş. Daha düşük CPU kullanımı ve daha düşük gecikme değerleri gibi özellikler sunan bu yongaya Asus’un dalgalanmaları engelleyen LanGuard teknolojisi eşlik ediyor.

Anakartın ses yongası da özel. Asus’un Crystal Sound 3 adını verdiği ses teknolojisi ile daha yüksek ve temiz bir ses elde edebiliyorsunuz. Buna ek olarak anakartın ses bileşenleri diğer bileşenlerden ayırılmış, yani anakart PCB’sinde oluşan kirlilikler bu kısıma yansımıyor. Anakartın ses yongası ise Realtek S1220A olarak tercih edilmiş.

Anakarttaki diğer özelleştirmelerden biri ise 2 adet Pci Express slotuna yerleştirilen özel metal güçlendiriciler. Bunlar sayesinde o slota taktığınız ağır ekran kartlarının yarattığı baskı azaltılıyor ve daha sağlam bir port elde ediliyor.

PERFORMANS TESTLERİ

Bu anakart ile yaptığımız overclock testlerini Wraith Prism soğutucu, GSkill FlareX 2*8 3200 MHz CL14 bellekler ve Asus’un Rog Matrix Platinum RTX 2080 Ti ekran kartı ile yaptık. Görüldüğü üzere diğer sistem parçalarımız bir hayli üst seviye. Özellikle kullandığımız ekran kartı Asus’un en pahalı ekran kartlarından biri.

İlk performans testimizi Cinebench R20 Multi Core ile yapıyoruz. Bütün çekirdeklerini 4.3 GHz yaptığımız Ryzen 7 3700X bu testten 5008 skor alırken stok hızlardaki Ryzen 7 3700X işlemcimiz 4703 skorda kalıyor.

İlk oyun testimizi ise Rainbox Six: Siege ile yapıyoruz. Stok hızlarda çalışan Ryzen 7 3700X, 1080P ultra ayarlarda 304 FPS verirken 4.3 GHz overclock yapılmış hali 321 FPS vermeyi başarıyor.

İkinci oyun testimiz ise Shadow of the Tomb Raider oyununda oluyor. Yine 1080P çözünürlük ve en yüksek ayarlarda stok frekanslarda 130 FPS alan işlemcimiz 4.3 GHz frekansında ise 135 FPS alıyor. Bu oyunda çok bir FPS artışı göremedik açıkçası.

Son oyun testimizi ise Counter Strike Global Offensive oyununda Dust 2 haritasında 1080P en yüksek ayarlarda yapıyoruz. Stok frekanslarda 408 FPS alan işlemcimiz bütün çekirdekler 4.3 GHz frekansındayken 436 FPS almayı başarıyor. Bu sefer FPS artışı bir hayli fazla oldu. Testlerimizde kullandığımız Wraith Prism soğutucusu ise 65W TDP değerine sahip bu işlemciyi overclock durumunda bile rahatlıkla soğutabildi.

SONUÇ

Bu yazımızda Asus’un anakart serileri hakkında çeşitli bilgilere yer verdik ve giriş seviyesine konumlandırılan Prime serisi X570 bir anakarta detaylıca baktık. Prime serisi bir anakartla bile yapılan 4.3 GHz overclockla bir hayli performans artışını gözlemleyebildik.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. uğur bilgen

    May 9, 2020 at 06:29

    8+4 destekli güç kaynağı bulmakta zorlanıyor arkadaşlarımız bence onu da ekleyelim. Çok güzel bir inceleme olmuş eline sağlık <3

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyuncuları sevindirmeye devam ediyor! Bu haftanın ücretsiz oyunu, nostaljik bir atmosferle modern strateji oyunlarını buluşturan “Turmoil” oldu. Eğer girişimci ruhunuzu ortaya koymak...