Yapılan araştırmada astronotlar, uzaya gittikten sonra Dünya’ya geri döndüklerinde kemik yoğunluklarını geri kazanamadılar.
Kanada’nın Calgary Üniversitesi’nden ve McCaig Kemik ve Eklem Sağlığı Enstitüsü’nün direktörü Dr. Steven Boyd önderliğinde yürütülen araştırmada, astronotların uzayda en az on yıllık kemik kütlesini kaybettiklerini ve Dünya’ya geri dönmelerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen iyileşmediklerini gözler önüne serdi.
Mars’a Gitmek İmkânsız Olabilir
Dr. Steven Boyd: “Uzayda ne kadar uzun süre kalırsanız, o kadar çok kemik kaybedersiniz, günde iki saat spor yapsanız bile klan yirmi saatte yatalak sayılabilirsiniz. Uzayda ne kadar uzun süre kalırsanız, o kadar çok kemik kaybedersiniz. Bir süre sonra sabit bir duruma gelmeniz veya kemik kaybetmeye devam etmeniz mümkündür. Ama geriye hiçbir şey kalmayana kadar kemikleri kaybetmeye devam edeceğinizi hayal edemiyorum.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Dr. Steven Boyd’un yaptığı araştırmayı göz önünde bulundurursak, gelecekteki Mars yolculuklarının da ciddi düzeyde sorun yaratabileceğini söyleyebiliriz. Astronotlar, Mars’a varmak için yer çekimsiz uzay boşluğunda en az üç ay mesafe katetmeliler. Dünya’ya dönerlerken de aynı sürede varacaklarını farz edersek, ortalama altı ila yedi ay uzay boşluğunda kalıp ciddi düzeyde kemik kütlesi kaybedecekler.
Kaynak: https://www.theguardian.com/science/2022/jun/30/lost-in-space-returned-astronauts-struggle-to-recover-bone-density-study-finds