Bugünkü incelememizin konuğu AMD’nin Ryzen 7 1800X bombasından hemen sonra piyasaya sürdüğü biraz daha uygun fiyatlı bir çözümü olan Ryzen 5 ailesine sahip 1600X modeli oluyor. Bu işlemci 6 çekirdek ve 12 izlekli yapısıyla rakibi olan i5 serisinin önüne geçmeyi başarıyor.
İsterseniz ürünün videolu incelemesini yukarıda verdiğimiz linkten izleyebilirsiniz, isterseniz de aşağıdan yazılı olarak incelememizi okuyabilirsiniz.
ZEN Mimarisi
AMD’nin en son çıkarttığı işlemci mimarisi olan Excavator’a oranla tekli çekirdek performansında oldukça yol katedildi bu sayede firma Zen mimarili işlemcileri ile rakibi olan Intel’in Sky Lake Ve Kaby Lake gibi güncel mimariye sahip işlemcileriyle oldukça rekabetçi sonuçlar elde ederek hatta kimi zaman geçerek oldukça başarılı bir çizgi sergiliyor.
Tek Çekirdek Performansı Ve Güç Tüketimi
AMD’nin bu mimaride üzerinde durduğu ve geliştirdiği ana konu ise tek çekirdek performansı oluyor, firmanın önceki nesil işlemcileri tek çekirdek performansında rakibinin bir miktar gerisinde kalıyordu ama firma yeni mimarisinde bu konunun özellikle üzerinde durarak oldukça büyük bir gelişmeye imza atıyor, ortalama %50 değerinde bir artış kateden firma artık tekli çekirdek konusunda da oldukça rekabetçi sonuçlara imza atabiliyor.
Mimarinin Sunduğu Yeni Teknolojiler Ve Özellikler
Yeni teknolojilere ilk olarak bellek desteğiyle başlayalım, AMD uzun bir süreden sonra DDR4 desteğine kavuşuyor ve mimarinin getirdiği başarılara göre bu değerlerde oldukça yüksek oluyor, Zen mimarisi bizlere çift kanal 2667 MHZ DDR4 bellek desteği sunuyor.
Chipset bazında yeniliklere değinecek olursak, X370, B350 ve A320 gibi orta-üst seviye chipsetler kendi içerisinde USB 3.1 Gen 2 desteği ile geliyor ayrıca belirtelim bu desteği intel hala harici yongalar kullanarak destekliyor, ayrıca buna ek olarak Sata 6 Gbps, Pcı Express x16 3.0, NVME ve Sata Express gibi yeni teknolojilere de yer veriliyor.
Gelelim chipsetlerin overclock ve çoklu ekran kartı desteklerine AMD’nin X370 platformu hem overclock hemde çoklu ekran kartı kurulumuna izin veriyor ve bunu 2 slot Pcı Express 3.0 X8 hızında sunuyor, ayrıca belirtmeden geçmeyelim Zen mimarisindeki bütün işlemcilerin çarpan kilitleri açık bir biçimde geliyor yani kolaylıkla overclock yapabilirsiniz.
Overclock desteği sunan chipsetlere göz gezdirdiğimizde ise en üst seviye olan X370, bir alt seviye olan B350 ve Small Form Factor, yani küçük boyuttaki bilgisayarlarda kullanabileceğiniz mini ITX benzeri anakartlardan ise X300 chipseti buna destek sunuyor.
Yeni Nesil Soğutma
AMD’nin bu yeni mimarisinde kullanıcıların en çok ilgisini çeken şeylerden biri de
belki de oldukça güzel görüntü sunan ve yüksek performans sunan yeni nesil Wraith soğutucuları oluyor. AMD’nin eski stock soğutucularına nazaran çok daha sessiz çalışan ve başarılı bir soğutma sağlayan soğutucularıyla oldukça başarılı işler çıkardığını söyleyebilirim.
Yeni nesil soğutuculara baktığımızda giriş seviyesi olarak konumlandırabileceğimiz Wraith Stealth bulunuyor ondan hemen sonra orta-üst seviye işlemcilerle birlikte gelecek olan Wraith Spıre ve ondan da sonra henüz son kullanıcıya sunulmamış olan Wraith Max modelini görüyoruz. Kullanıcıların merakla beklediği ayarlanabilir RGB ışıklandırmaya sahip olan Wraith Spire modeli bir tek Ryzen 7 1700’ün içerisinde bulunuyor diğer işlemcilerden çıkan Spıre modelinde RGB ışıklandırma bulunmamakta.
Belirtmeden geçmeyelim incelememizin konuğu olan Ryzen 5 1600X’in içerisinden herhangi bir soğutucu çıkmıyor. Testimizi yaparken AMD’nin bize sağladığı Wraith Max soğutucusunu kullandık.
AMD Ryzen 5 1600X İncelemesi
AMD’nin Ryzen 5 ailesi bu mimarideki belki de en önemli konuma sahip oluyor.
İşlemcilerin en büyük avantajları rakiplerine oranla daha fazla çekirdek sayısı ve en önemli özelliklerden biri olan çarpan kilidinin açık olarak gelmesi oluyor, bu sayede hem rakiplerine oranla rekabetçi fiyatlar sunarak performans konusunda da oldukça başarılı sonuçlara imza atmayı başarıyor.
İşlemcinin Teknik Detayları
Ryzen 5 1600X’in belkide en dikkat çekici özelliği ağabeyi olan Ryzen 7 1800X’ile aynı frekans değerlerine sahip olması oluyor, sadece 2 çekirdekten feda ettiğimiz işlemcimizde yüksek tutulan frekans değeri nedeniyle kimi zaman ağabeyi 1800X’ile tek çekirdek performansında aynı sonuçları elde etmeyi başarıyoruz.
Çekirdek Sayısı: 6
İzlek Sayısı: 12
Cpu Temel Frekansı: 3.6GHZ
Cpu Turbo Frekansı: 4.0GHZ
Toplam L1 Önbellek: 576KB
Toplam L2 Önbellek: 3MB
Toplam L3 Önbellek: 16MB
Çarpan Kilidi: Açık
Teknolojiler: AMD Ryzen Master, AMD SenseMI Technology
Dahili Gpu: Yok
Üretim Teknolojisi: 14NM
TDP: 95W
Stock Soğutucu: Bulunmuyor
Bellek Desteği: Çift Kanal DDR4 3200MHZ
İşlemcinin Performans Testleri
ASRocK Fatal1ty AB350 Gaming K4 anakart ve Geıl marka 3200MHZ ramlerle yaptığımız CıneBench R15 çoklu çekirdek testinde işlemcimiz Ryzen 5 1600X 1256 gibi çok iyi bir değer alarak kendinden daha yüksek fiyatlara satılmakta olan overclock edilmiş i7-6700K’dan çok daha yüksek bir puana imza atıyor tabiki bu skordaki en önemli etken barındırdığı 6 çekirdek ve 12 izlek oluyor.
Aynı testin tekli çekirdek performansına geldiğimiz de ise işlemcimiz rakipleri olan i5-7500’den 6 puan daha yüksek diğer rakibi olan i5-7600K’dan ise 17 puan daha düşük alıyor. Bu tabloya bakarak işlemcinin tek çekirdek performansının bir miktar düşük ama yine de başarılı düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.
Tıme Spy CPU testine baktığımızda ise sonuçlar yine oldukça başarılı görünüyor, işlemcimiz 1600X i7-7700K gibi oldukça güçlü ve pahalı bir işlemciyi 295 puan daha fazla alarak geçmeyi başarıyor. Diğer işlemcilere baktığımızda ise rakibi olarak gösterilen işlemcilere 2 katına yakın fark atmayı başararak çok iyi bir işe imza atıyor.
Oyun testlerimize işlemcileri oldukça zorlayan bir oyun olan Grand Theft Auto 5 ile başlıyoruz. İşlemcimiz Ryzen 5 1600X 4K Ultra ayarlarda GTX 1080 gibi oldukça güçlü bir ekran kartına herhangi bir darboğaz yapmadan 78.4 FPS gibi oldukça iyi bir değere imza atıyor. Diğer işlemcilerimize de baktığımızda ise sonuçların neredeyse birbirleriyle aynı olduğunu söylemek mümkün.
Bu sefer GTX 1080Ti ekran kartıyla 4K Ultra ayar testine baktığımız da ise sonuçların birbirleriyle çok yakın olduğunu görüyoruz. Bunun asıl sebeplerinden biri 4K çözünürlüğün işlemciye binen yükü oldukça azaltması oluyor.
Nvıdıa GTX 1080 ekran kartıyla yaptığımız Watch Dogs 2 testine baktığımızda ise durumun değiştiğini görüyoruz işlemimiz 1600X rakibi olan i5-7600K dan 9 FPS daha düşük skora imza atıyor bu değerlere işlemciler arasında bulunan frekans farkının etki ettiğini söyleyebiliriz.
Gelelim bir diğer oyun testimize yine GTX 1080 ile yaptığımız 1080P HIGH ayar ve DX 12 API’siyle yaptığımız Battlefıeld 1 testine. Buradaki değerler ise Watch Dogs 2 testimizle oldukça benzerlik gösteriyor test işlemcimiz 1600X rakibi i5-7600K’dan ortalama 8 FPS daha düşük bir değer veriyor.
1080P Hıgh ayarda yaptığımız Mafia 3 testine baktığımızda ise işlerin değiştiğini görüyoruz
1600X bu testte rakibi olan i5-7600K’yı 3 fpslik bir farkla geçmeyi başarıyor.
Mafia 3’ün oldukça fazla grafik performansı gerektiren bir oyun olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Sonuç
İncelememizin sonuç kısmına geldiğimizde ise AMD’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ZEN mimarisinin vaat edilen performansı sunmayı başardığını görüyoruz. Bugün incelediğimiz Ryzen 5 1600X uygun fiyatına rağmen sunduğu performansla kullanıcısı için yüksek albenisi olan başarılı bir işlemci olmuş.
Mert Berberoglu
Nis 14, 2017 at 11:27
r5 1600x + fan almak mı daha mantıklı direk r7 1700 almak mı kararsız kaldım
kullanım amacı oyun ağırlıklı + günlük işler
Mehmet Yılmaz
Nis 14, 2017 at 13:13
1600X oyun gibi işlerde daha başarılı olur şuanlık olarak.
Pingback: AMD Ryzen 5 1600X Overclock Performansı Görüntülendi | Donanim Arşivi