Bilgisayarın BIOS’unda bulunan ACPI adında bir bölüm vardır. Bu bölüm ciddi bir ehemmiyete sahiptir. Peki ne işe yarar? Gelin, “ACPI Nedir?” başlığını aşağıda sizlere teferruatlı olarak anlatalım.
ACPI Nedir?
Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arayüzü (ACPI), işletim sistemlerinin bilgisayar donanımı bileşenlerini keşfetmek ve yapılandırmak, güç yönetimini gerçekleştirmek (misal: kullanılmayan donanım bileşenlerini uyku moduna geçirmek), otomatik yapılandırmayı gerçekleştirmek için (misal: Tak ve Çalıştır) kullanabileceği açık bir standart sağlar.
İlk olarak Aralık 1996’da piyasaya sürülen ACPI, Gelişmiş Güç Yönetimi (APM), Çoklu İşlemci Spesifikasyonu ve Tak ve Çalıştır BIOS (PnP) Spesifikasyonunun yerini almayı hedefledi. ACPI, güç yönetimini ve yapılandırma ilkelerini belirlemek için platforma özgü bellenime dayanan önceki BIOS merkezli sistemin aksine, güç yönetimini işletim sisteminin kontrolü altına alır. Spesifikasyon, İşletim Sistemine yönelik yapılandırma ve Güç Yönetimi (OSPM) sisteminin merkezinde yer alır. ACPI, cihazın donanım yazılımı (BIOS, UEFI), bilgisayar donanımı bileşenleri ve işletim sistemleri arasındaki donanım soyutlama arayüzlerini tanımlar.
Kaynak:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface