Donanım Arşivi olarak yıllardır çok sayıda oyuncu dizüstü bilgisayarı inceledik. Bunlar gerek giriş seviyesi gerek tepe seviye oldu. Fakat bugün incelemesini yapacağımız MSI Raider GE78 HX 13VH model oyuncu dizüstü bilgisayarı ise en beğendiğimiz cihazların başında geliyor. Bu cihaz gerek tasarım açısından olsun gerek performans ve sunduğu diğer özellikleri olsun gerçekten çok iddialı bir cihaz olmuş.
Intel Core i9-13950HX model yüksek performanslı işlemciyle GeForce RTX 4080 Mobile 175W ekran kartı bir araya gelince ortaya mükemmel bir performans çıktığını görüyoruz. Bu çok güçlü donanımlar ise çift fanlı fakat şaşırtıcı derecede iyi performans sergileyen bir soğutucu kurulumuyla bizleri karşılıyor. Gelin MSI Raider GE78 HX 13VH model oyuncu dizüstü bilgisayarının incelemesine geçelim.
İçindekiler
MSI Raider GE78 HX 13VH Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı
MSI Raider GE78 HX 13VH modeli her yönüyle üst seviye bir model olduğunu belli ediyor. Cihazın üst kapağına baktığımızda mat bir metal yapı kullanıldığını görüyoruz, burası oldukça sade. Orta üst kısıma yerleştirilen MSI ejderha logosu ise Mystic Light destekli RGB aydınlatmaya sahip. Aslında MSI bir dönem burada bol bol RGB tercih ediyordu fakat bu sefer burayı daha sade tutmuşlar. Sadelik bazı insanlara daha hoş gelebiliyor tabii ki bu kişisel zevklerle alakalı.
Tıpkı üst kapakta olduğu gibi cihazın klavye yatağı da mat kaplamalı bir metal malzemeden imal edilmiş. Bu metal malzemenin hissiyatı ve kalitesi gerçekten üst düzey olmuş, yani cihaza yakışacak şekilde imal edilmiş. Fakat bu yapı parmak izi tutmaya biraz müsait. Touchpad kısmına gelecek olursak bir oyuncu dizüstü bilgisayarında çok önemli değil fakat genel anlamda başarılı, tepkiler ve kullanım kolaylığı gayet iyi.
Ayrıca alt tarafta renkli bir kısım görüyorsunuz. Burası aslında MSI Mystic Light destekli bir RGB şerit görevi görüyor. Bu ve diğer RGB kısımları dilediğiniz gibi kontrol etmeniz mümkün, RGB sevmeyenler kapatabilir yani. Buranın cihaza kattığı görsellik ise özellikle karanlık ortamlarda gerçekten çok hoş.
Cihazın klavyesi tam boy, yani numpad tuşları bulunuyor. Klavyenin sağ ve sol tarafına kalan delikli “MSI” yazıları ise gerçekten çok güzel bir tasarımsal hamle olmuş. Cihaza oldukça şık bir dokunuş olmuş diyebiliriz. Fakat buranın tek işlevi tasarımsal değil, aynı zamanda hoparlörler için bir ses çıkışı görevi de görüyor. Yani bir taşta iki kuş vurmuşlar 🙂
Bu cihaz 17.3 inç boyutunda QHD+ bir ekrana sahip. Bu üst seviye ekran ise gördüğünüz üzere oldukça ince çerçevelere sahip. Özellikle sol ve sağ çerçeveler bir hayli ince, alt ve üst çerçeveler yanlara göre biraz daha kalın ama yine de çoğu cihazdan çok daha ince. Üst tarafta infrared destekli 1080P kamera bölmesinde ise kamerayı açıp kapatma özelliğini es geçmemişler bu güzel düşünülmüş. Ayrıca fark edebileceğiniz üzere menteşelerin bulunduğu kısımlar da bir hayli zarif tasarlanmış.
Cihazın arka alt tarafının tasarımına bile büyük özen gösterildiğini görüyoruz. Tepe seviye bir cihaz olduğunu her haliyle belli ediyor. Kırmızı detaylar, ızgaraların plastik korumları falan derken yine oldukça şık bir tasarım çıkmış. Ayrıca bu arka alt kısımda en solda 2.5G ethernet yuvası, HDMI 2.1 yuvası, DisplayPort destekli USB 3.2 Type-C ve en sağda ise DC güç girişi bulunuyor. Özellikle önemli bazı giriş-çıkış birimlerinin arka tarafta olması güzel, kablo kirliliğini önlüyor.
Cihazın sağ tarafına geldiğimizde ise en sağda havalandırma ızgaraları, DisplayPort destekli USB 3.2 Gen 2 Type-C yuvası ve 2 adet USB 3.2 yuvası görüyoruz, bunlardan biri Gen 1 diğeri ise Gen 2 standartını destekliyor. En solda ise hoparlörler için ufak bir ızgaraya yer verilmiş, bu kadar fazla ızgara olması normal çünkü toplamda 6 adet hoparlör var bu cihazda. Ayrıca bu açıdan bakıldığında cihazın pek ince olmadığını görebilirsiniz, bu gayet normal çünkü içerisinde çok güçlü donanımlar ve iyi bir şekilde soğutulması gerekiyor, zaten böyle cihazlar genellikle kalın olur.
Cihazın sol tarafına baktığımızda ise 3.5MM kombo jak girişi, USB 3.0 arabirimine sahip kart okuyucu, ve Thunderbolt 4 yuvası bulunuyor. Bu cihaz giriş-çıkış birimleri açısından da oldukça dolu dolu bir model yani. Özellikle profesyonel kullanımlarda USB 3.0 destekli kart okuyucunun 150 MB seviyelerine varan hızlara ulaşabilmesi hayat kurtarır cinsten.
MSI Raider GE78 HX 13VH Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core i9-13950HX 75W (Boost 5.50 Ghz, 24 Çekirdek 32 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4080 12 GB GDDR6, 175W Boost, MUX Switch
- Ekran: 17.3 İnç QHD+ (2560 x 1600) 240 Hz, %100 DCI-P3, IPS Level Panel
- Bellek: 2 x 32 GB 5200 MHz CL42 DDR5
- Depolama: 2 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD
- Kablolu Bağlantı: Killer 2.5G Ethernet
- Kablosuz: Killer Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
- Klavye: SteelSeries İmzalı Pey-Key RGB
- Kamera: IR Destekli 1080P 30 FPS
- Ses: 2 x 2W Hoparlör + 4 x 2W Woofer
- Adaptör: 330W
- Batarya: 99 Whr
- Boyutlar: 380 x 298 x 23 mm
- Ağırlık: 3.1 KG
Bu cihazın donanımları bir hayli üst seviye. Haliyle güç tüketimi de bir dizüstü bilgisayar için yüksek. Bu yüzden cihazda 330W gücünde bir adaptör var, fakat bu adaptör görebileceğiniz üzere çok büyük ve ağır bir yapıda. Neredeyse 1 KG civarlarında bir ağırlığı olduğu için taşıması biraz güç olabiliyor açıkçası.
Cooler Boost 5
Bu cihazın hem işlemcisi hem de ekran kartı oldukça üst seviye, haliyle bu üst seviye donanımlar daha fazla ısınıyor ve iyi bir şekilde soğutulması gerekiyor. Bu cihazda toplamda 6 adet nikel kaplı bakır ısı borusu var ve 2 adet fanla desteklenmiş durumdalar. İlk bakışta bu soğutma çözümü yetersiz gibi görünse bile bu cihazın soğutma performansı bizleri gerçekten şaşırtmayı başarıyor. Oyunlarda bu güçteki bir cihaz için oldukça iyi sıcaklıklarda çalışmakta.
Mux Switch
Bu cihazdaki dikkat çeken özelliklerden bir diğeri ise son zamanlarda sıkça aranan MUX Switch diyebiliriz. Dahili ve harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara sahipseniz oyunlarda harici ekran kartını kullansanız bile görüntü çıkışı esnasında bu veriler dahili grafik biriminden de geçiyordu. Bu yüzden performans kaybı yaşanabiliyordu, özellikle harici monitör bağladığınız zaman zaman stabilite bozulmaları ve performans kaybı gibi olumsuz şeyler olabiliyordu. Zaten biz de bu cihazı harici bir ekranla kullanıyoruz, o yüzden bizim için avantajı büyük.
MUX Switch sayesinde istediğiniz zaman dahili veya harici ekran kartını devre dışı bırakıp görüntünün tek bir kaynaktan iletilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da bazı senaryolarda performans artışı demek. Ayrıca batarya ömrüne de ufak bir katkısı bulunuyor diyebiliriz.
Ekran
Bu cihazda GeForce RTX 4080 Mobile gibi çok güçlü bir ekran kartı var. Haliyle 1080P çözünürlüğündeki ekran pek ideal olmayacaktır. Bizdeki cihazda QHD+ çözünürlüğünde ve 240 Hz tazeleme hızında bir IPS level panel bulunuyor. Ayrıca bu cihazın ekranı 16:10 ekran oranına sahip, bu özellikle bazı yeni cihazlarda karşımıza çıkan bir detay. Çünkü alışılmış standart ise 16:9 ekran oranıdır.
Cihazın ekranına gelecek olursak 240 Hz tazeleme hızlı paneli oyunlarda gerçekten çok akıcı, fiyatının hakkını veren cinsten. %100 DCI-P3 renk gamutu desteğiyle birlikte de aslında bazı profesyonel kullanımlarda da kesinlikle sırıtmayacaktır.
Ses
Bu cihazın hoparlör kurulumu biraz sıra dışı. Cihazda toplamda 6 adet hoparlör var ve bunlar 2 watt güce sahip. Bunlardan 2 tanesi normal hoparlörken diğer 4’ü ise woofer görevi görüyor. Haliyle cihazın sesi tahmin edebileceğiniz gibi üst seviyelerde. Aslında hoparlörler 3 watt bile olabilirmiş ama yine de gayet iyi bir ses deneyimi sunabiliyor.
MSI Raider GE78 HX 13VH Performans Testleri
İlk testimizde Cinebench R23 bulunuyor. Bu test işlemcinin saf gücünü ölçüyor. Burada Intel Core i9-13950HX işlemci çoklu çekirdekte 30360 puan, tekli çekirdekte ise 2087 puan alabiliyor. Bunlar bir laptop işlemcisi için mükemmel değerler. Bu değer masaüstü Intel Core i9-12900K işlemciden bile bir hayli yüksek. Bu cihaz hem oyun hem render tarafında gerçekten çok iddialı. Bu render testleri esnasında işlemci başlarda 90 dereceye kadar çıkıyor fakat zamanla 80 derecelere kadar düşebiliyor bu da bir laptop için gayet iyi.
Blender testlerinde de yine çok iyi sonuçlar elde ediyoruz. Bu işlemci ve ekran kartı ikilisi sadece oyunculukta değil video işleme, animasyon işleme gibi konularda da gayet yüksek bir performans sunuyor. Burada 75W boost güçlü Core i9-13950HX işlemcinin payı da büyük.
Doom Eternal testini 1600P çözünürlükte yaptık. Ultra grafiklerdeydik DLSS ise kalite modundaydı. 200-300 FPS civarlarında çok iyi değerleri görüyoruz. Sıcaklıklar ise görebileceğiniz üzere ÇOK İYİ düzeyde. 72 derece ekran kartı ve 66 derece işlemci bu güçteki bir laptop için bizi bir hayli şaşırttı. Fakat fan sesi biraz fazla, aslında bir tık daha kısılıp sıcaklıklar yükseltilebilirmiş bile.
Spiderman Remastered oyununda da 1600P çözünürlüğü kullandık, yine en yüksek grafik kalitesindeydik, ışın izleme açık ve DLSS Frame Generation açıkken 110 FPS civarlarında çok iyi değerler alıyoruz. DLSS 3 açınca ise ekran kartının çektiği watt biraz daha düşüyor bu normal bir durum. Sıcaklıklar da yine görebileceğiniz üzere oldukça iyi düzeydeydi.
God of War oyununu 1600P çözünürlükte, en yüksek grafik kalitesinde ve DLSS dengeli modda test ettik. 110-120 FPS civarlarında yine çok iyi değerler alıyoruz. Bu oyun sistemi bir hayli zorlayan yapımlardan biri olmasına rağmen işlemci 73 derecelerdeydi ekran kartı da benzer sıcaklıklarda seyretti. Bir performans laptopu için çok iyi değerler bunlar!