Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Dünya Haberleri

2016 da yaşanmış 6 önemli teknolojik olay ve gelişme

lighting girişi

Şu sıralar geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 yılında hangi önemli teknolojik gelişmeler yaşanmış siz Donanım Arşivi okurları için haberimizde derledik.

Ülkemiz için maddi ve manevi anlamda oldukça zorlu geçen 2016 yılında, bakalım hangi teknolojik olaylar yaşanmış sizin için hep beraber derledik.

1. Kulaklık Girişi (Selam Apple!)

Apple kablosuz kulaklık

Her yıl yaptığı Iphone lansmanları ile tüm dünyanın ilgisini çeken ve tüm dünyanın en çok konuştuğu  markaların başında olan Apple‘ı, yaptığı (belki de yapmaya çalıştığı demeliyiz) kulaklık devrimi ile birinci sıraya almazsak tabiki de olmazdı.

Apple dünyada nerdeyse her akıllı telefonda bulunan 3.5 mm kulaklık girişini Iphone 7‘de kaldırarak 2016 yılında sızan haberleri doğrulamakla kalmadı, üstüne birde büyük bir tartışmanında başlangıcını yarattı.

Bu karara baktığımızda tabi ki de Apple’ın geçmişine bakınca da anladığımız, gelecekte ki teknolojilere yön verme kararlığıyla (biraz da kibir) atılmış bir adım olduğunu görüyoruz. Bu hareket Apple’ı belki de büyük fanlarının kaybına uğratmış olabilir ancak yinede Apple’ın geleceğe yön veren bir adım atıp atmadığını söylemek için henüz erken. (kim bilir belki de ileride tüm firmalar Apple’ı örnek alıp bu adımı atabilir.)

2. Patlayan Telefon Note 7 (Selam Samsung!)

galaxy_note_7_isinma_sorunu

Ah Samsung ah yıllarca Apple’ın gölgesinde kaldıktan sonra tamda bu sefer her şey yoluna girecek derken… Bom!

Note 7 patlayana kadar kesinlikle gördüğümüz en iyi telefonlardan biriydi. Üstelik Apple’ın Iphone 7 ile aldığı eleştiriler ile tamda Samsung’a gün doğmuştu. Mükemmel tasarım, kavisli ve yüksek çözünürlüğe sahip bir ekran, devasa bir batarya, iyi mercek ve iyi kamera, hafıza kartı girişi ve Iphone 7 de olmayan kulaklık girişi. Kesinlikle tam bir tasarım ve teknoloji harikası diyecektik ki patladı gitti.

2016 yılında kısa sürede beğeni toplayan Note 7’de bir süre sonra açıklanamaz şekilde patlayan cihazların sosyal medyada yer alması ve viral olmasıyla izlenen yolda şirketin marka değeri hakkında büyük bir tehdit oluştu ve Samsung tarafından Global bir uyarı ile cihazları geri toplamaya başlayacak kadar büyüdü olaylar. Lakin onarılan telefonlarda da patlamalar yaşanınca şirket çareyi üretimi durdurmakta ve cihaza desteği kesip bir özür dilemekte buldu.

Teknolojik aletlerde özellikle de insanların hiç elinden düşürmediği akıllı telefonlarda güvenliğin kesinlikle ilk öncelik olması gerektiği su götürmez bir gerçek. Samsung‘un yaşadığı bu talihsiz tecrübe umarım kendisiyle birlikte tüm diğer şirketler için bir ders niteliği taşıyordur.

3. Sürücüsüz arabalarda yeni süreç (Selam Tesla!)

tesla_model_s

Tüm dünyanın gelişimini keyifle izlediği sürücüsüz araçlarda belki de en önemli gelişme bu yıl yaşandı. Tesla tüm modeller için geliştirilmiş tamamen kendi kendine çalışabilen sistemini sürücüsüz arabalarla yola koyan ilk şirket oldu.

Tesla’nın bu hareketini gören geleneksel araç üreticileri de harekete geçti hatta Audi sürücüsüz araç teknolojisinin ne kadar geliştirmiş olduğunu bize gururla gösterdi.

Apple’ın da “Project Titan” söylentileri sektöre yeni bir hava kattı elbette. Fakat işler göründüğü kadar kolay ve tozpembe olmayabilir de. Google’ın sürücüsüz aracının kendi çapında ufak bir kaza geçirmesi, Teslanın aracının otomatik pilot modunda bir kişiyi öldürdüğü iddialarıda 2016 yılında geride bıraktığımız haberlerdendi.

2016 yılı sürücüsüz araçlar için önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıldı, ancak sokakların sürücüsüz araçlarla dolup taşması için önümüzde daha uzunca yıllar var gibi gözüküyor.

4. Apple Vs FBI (Selam Amerika!)

Apple’ın bu yıl yarattığı en önemli olaylardan biri de bir ürün lansmanı değil müşteri gizliliği konusunda bir tartışmaydı.

FBI Apple’dan eski bir teröristin sahip olduğu bir Iphone’u kırmak için açık şekilde yardım istedğinde Apple’ın CEO’su Tim Cook’un cevabı netti “bunu yapmak Pandora’nın kutusunu açmaya benziyecektir”.

Sonuçta FBI Iphone’un şifresini kırmak için başka bir yol buldu. Ancak bu 2016 yılında teknoloji şirketlerinin ve kullanıcıların karıştığı bir “müşteri gizliliğinin güvenliği” tartışması oluşmasını engellemedi.

Bu özel durum çözülsede Apple’ın dijital gizliliğe vermiş olduğu önem bir kez daha onanmış oldu.

5. Elveda Vine.. (Selam Snapchat!)

https-%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fcard%2fimage%2f305607%2fap_882490943224

2012 yılında kurulan ve 6 saniyelik videolar yüklemenize olanak sağlayan popüler sosyal medya sitesi Vine bu kısa yolculuğunda 2016 yılında geride fenomenlerini bırakarak bizlere veda etti.

Twitter tarafından satın alındıktan sonra büyük bir heyecan yaratan ve yaratıcı gençlerin güzel içeriklerle karşımıza çıktığı Vine, Snapchat’in giderek yaygınlaşması ve popülerleşmesi ile birlikte büyük bir düşüşe geçerek kısa sürede aramızdan ayrıldı.

Bize bıraktığı fenomenleri için yinede yaratıcılarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

6. Sanal Gerçekçilik (VR) (Selam VrBox!)

vr

Bu sene sanal gerçeklilik için hayli mutlu bir seneydi

Facebook’un Oculus Rift, HTC Vive ve Sony’nin PlayStation VR hepsi resmi ilk çıkışlarını yaptı.. Ancak içerikler henüz tam donanım etkisine sahip değil.

Yinede 2016 yılı sanal gerçeklik için önemli bir başlangıç yılıydı ve gelişmeye de devam edecektir. Teknoloji devlerinin göz bebeklerinden birisi olması ayrıca Samsung’un telefon piyasasında ürünlerini Sanal Gerçeklik gözlükleriyle beraber lanse etmesinin sektöre katkısı büyük oldu.

Google’ın da desteğiyle mini çapta gelişen ve her eve giren Sanal Gerçeklik teknolojisi kuşkusuz gelecekte en önemli teknolojilerimizden birisi olacak

Evet değerli Donanım Arşivi ailesi, 2016 yılını kendimizce geçmişte ülkemizin de gündeminde bulunmuş olan 6 teknoljik olay ve gelişme ile bu şekilde sizin için derledik. Umuyoruz ki 2017 hepimiz için sakin ve güzel teknolojik gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacaktır.

Yazar

Teknoloji meraklısı olan editörümüz oyunlarıda bi okadar severken özelliklede Witcher delisi olduğunu es geçmeyelim.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games, bu hafta oyun severlere heyecan verici bir fırsat sunuyor! Ünlü oyun dağıtım platformu, The Big Con ve Town of Salem 2 gibi...

Telefon Haberleri

Huawei, yeni amiral gemisi Huawei Pura 70 Ultra’yı tanıttı. Yeni Vane Design tasarım diliyle gelen telefonun özelliklerine bir göz atalım. Huawei Pura 70 Ultra...

Sistem Gereksinimleri

Ghost of Tsushima Director’s Cut, 2020 yılında Playstation platformunda büyük bir beğeni topladıktan sonra nihayet PC oyuncularıyla buluşuyor! 16 Mayıs’ta piyasaya sürülecek olan bu...

Telefon Haberleri

Honor, yeni amiral gemisi akıllı telefonu Honor Magic 6 Pro’yu tanıttı. Ön kayıta özel indirim fırsatları sunan cihazın özelliklerine bir göz atalım. Honor Magic...