Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Haber

2. Nesil Ryzen İşlemciler, R7 2700X ve R5 2600X’i İnceliyoruz


2. NESİL RYZEN İŞLEMCİLER, R7 2700X ve R5 2600X’i İNCELİYORUZ

Bugünkü incelememizin konukları AMD’nin bir süre önce piyasaya sürdüğü ve büyük başarılara imza atan Ryzen işlemci serisinin yenilenmiş ve geliştirilmiş hali olan Ryzen 2 işlemciler oluyor. Bilindiği üzere AMD, Ryzen işlemcileriyle bir önceki nesile oranla büyük performans artışı elde etmişti. Mimari her ne kadar verimli çalışsa da maalesef rakibine göre bir miktar düşük kalan tek çekirdek performansı yüzünden oyunlarda 1 tık geride kalabiliyordu. AMD, Ryzen 2 işlemcilerinde bu sorunu fark ederek Zen mimarisini yenileyerek Zen+ mimarisini ortaya çıkardı. Ayrıca bu mimari ilk 12nm masaüstü işlemcilere ev sahipliği yapmayı başardı ve artan frekans değerleriyle oyunlarda daha rekabetçi bir hal aldı.

NELER DEĞİŞTİ?

İlk göze çarpan şey işlemci modelleri oluyor tabii ki. En azından şu anlık 2800X model bir işlemci göremiyoruz bu listede. İlk tanıtılan işlemciler ise Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 2700, Ryzen 5 2600X ve Ryzen 5 2600 modelleri oluyor.

Tabii bu değişikliklere yeni Wraith Prism soğutucuyu eklemezsek olmazdı. Bir önceki nesil işlemcilerde kullanılan Wraith Max soğutucuya benzerlik gösteriyor zaten o soğutucu da oldukça beğeni toplamıştı kullanıcılar tarafından. Fakat AMD boş durmayarak bu soğutucusunu biraz daha geliştirmiş.

Farklara değinecek olursak en büyük fark tabii ki fan yapraklarının şeffaf yapılıp özel RGB aydınlatmanın geliştirilmesi olmuş. Diğer bir büyük fark ise görüldüğü üzere işlemci kısmıyla temas eden bakır kısım büyütülmüş ve ısıyı dağıtan alüminyum yapraklar bir miktar artırılmış. RGB aydınlatma ise anakart üreticilerinin MSI Mystic Light, Asus Aura Sync gibi yazılımları ile senkronize olarak çalışabildiği için diğer RGB aydınlatmaya sahip bileşenlerinizle birlikte güzel bir görsel şölen yaşayabiliyorsunuz.

Teknik farklılıklara gelecek olursak bilindiği üzere bir önceki Ryzen işlemciler 14nm üretim teknolojisi ile üretiliyordu. Zen+ mimarisi ile birlikte Ryzen 2 işlemciler 12nm üretim teknolojisine geçiş yaptı. Bu 2nm’lik fark bizlere daha yüksek frekanslar sunmayı başardı fakat bu fark güç tüketimine neredeyse hiç yansımadı ve daha verimli bir mimari elde edilmiş oldu.

Yukarıda bahsettiğimiz farkı ise AMD kendi görsellerinde açıklamayı unutmamış. Testlere baktığımızda aynı TDP değerlerine sahip Ryzen 7 2700’ün bir önceki seri Ryzen 7 1700 işlemcisinden ortalama olarak %16 değerinde daha yüksek performans elde ettiğini görüyoruz.

Bahsettiğimiz performans artışının diğer bir nedeni ise yeni nesil Precision Boost 2 teknolojisi kesinlikle. Önceki nesil boost teknolojisine göre bu teknolojisi sadece 2 çekirdeğin hızını artırmak yerine yer yer bütün çekirdekleri 4 GHZ değerlerinin üstünde tutmayı başarıyor. Bu sayede çoklu çekirdek isteyen uygulamalar da bu artıştan nasiplenmiş oldu. Ayrıca yenilenen XFR 2 teknolojisi ile 2700X’de 4350 MHZ, 2600X’de 4250 MHZ gibi agresif değerleri görmek mümkün kılınmış.

ZEN+ mimarisinin bize bir diğer getirisi ise işlemci önbelleklerinin gecikmelerinin önemli ölçüde düşürülmesi oluyor. Özellikle en hızlı önbellek olan L1’in %13 miktarında hızlandırılması gerçekten iyi olmuş. Genel olarak baktığımızda ortalama %20 oranında bir hızlandırma mevcut.

AMD 400 serisi çipsetlerle hayatımıza giren yeni bir teknoloji var. AMD StoreMI teknolojisi yavaş olan HDD ile yüksek hızlı SSD’nizi tek bir sürücü gibi kullanarak en sık kullandığınız dosyalarınızı otomatik olarak SSD’ye taşıyarak dosyalarınıza ve oyunlarınıza erişim hızınızı fazlasıyla artırıyor. Ayrıca yazılıma 2 GB RAM daha atayarak çok daha hızlı bir önbelleğe sahip olabiliyorsunuz. Ve bütün bunların yeniden işletim sistemi kurulmasına gerek kalmadan tek bir yazılım ile yapılması gerçekten güzel olmuş.

AMD StoreMI yazılımına BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İŞLEMCİLERİN TEKNİK DETAYLARI

İşlemcilerimizin teknik detaylarına baktığımızda belkide kullanıcıları en çok sevindiren şey AMD’nin AM4 soketi 2020 yılına kadar değiştirmeden kullanmayı planlaması oluyor. Ryzen 2 işlemcilerimiz de bu iddiayı destekler nitelikte ve bir önceki Ryzen işlemcilerle aynı sokete sahip, yani eski anakartlarınıza BIOS güncellemesi yaparak bu işlemcileri kullanmanız mümkün.

Diğer bir detay ise Ryzen 2 işlemcilerde işlemci çekirdeğinin ısı dağıtıcı plakaya lehimli olması. Bilindiği üzere Intel uzun süredir işlemcilerde işlemci çekirdeği ısı dağıtıcı plakaya termal macun ile temas ettiriliyor. Aralarındaki fark ise lehimli işlemcilerde -10, -15 derece kadar sıcaklık farkı oluyor.

              RYZEN 7 2700X                                                  RYZEN 5 2600X


CPU Çekirdekleri: 8 Çekirdek, 16 İzlek
CPU Varsayılan Frekansı: 3.7 GHz
CPU Boost Frekansı: 4.3 GHz
Toplam L1 Önbellek: 768 KB
Toplam L2 Önbellek: 4 MB
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Çarpan Kilidi: Açık
Soket: AM4
Üretim Teknolojisi: 12nm FinFET
TDP: 105W
Soğutucu: Wraith Prism RGB


 

CPU Çekirdekleri: 6 Çekirdek, 12 İzlek
CPU Varsayılan Frekansı: 3.6 GHz
CPU Boost Frekansı: 4.2 GHz
Toplam L1 Önbellek: 576 KB
Toplam L2 Önbellek: 3 MB
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Çarpan Kilidi: Açık
Soket: AM4
Üretim Teknolojisi: 12nm FinFET
TDP: 95W
Soğutucu: Wraith Spire


İŞLEMCİLERİN TEST SONUÇLARI

TEST SİSTEMİ

Anakart: MSI X470 Gaming M7 AC
İşlemciler: Ryzen 7 2700X, Ryzen 5 2600X
Bellekler: Gskill SniperX 3400 MHz DDR4 2×8 GB
Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Güç Kaynağı: Segotep GP700P 600W 80+ Gold Full Modüler

Testlerimize Cinebench R15’in çoklu çekirdek testleri ile başlıyoruz. Burada 2700X’in önceki nesilden ağabeyi 1800X’i 212 skor farkla geçip liderliğe oturduğunu görüyoruz. Diğer yandan rakibi i7-8700K‘ya ise 437 puanlık dev bir fark atmayı başarıyor. 2600X’e baktığımızda yine aynı şekilde rabiki i5-8600K‘ya 353 puanlık bir fark attığını görüyoruz. Bu test AMD’nin çoklu çekirdekte ne kadar iddialı olduğunu kanıtlar nitelikte.

Bu sefer Cinebench R15’in tekli çekirdek testine bakıyoruz. Burada liderliği Intel işlemcilerin kaptığını görmek mümkün. 2700X rakibi i7-8700K’dan 22 puan farkla geride kalıyor. 2600X’de ise durumlar biraz daha yakın, rakibi i5-8600K dan sadece 11 puan geride olduğunu görüyoruz. Ama diğer yandan baktığımızda tekli çekirdek performansında önceki nesile göre yaşanan %10-15’lik artış gerçekten güzel olmuş.

Diğer bir benchmark programı olan Time SPY’ın CPU testine baktığımızda farkların açıldığını görüyoruz. 2700 rakibi 8700K‘ya ortalama %17 lik bir fark attığını görüyoruz. 2600X ise rakibi i5-8600K‘ya ortalama %14’lük bir fark atmayı başarmış. Diğer nesile oranla performans artışı ise ortalama %15 olarak görünüyor.

İşlemcimize hız aşırtma yapmaya çalıştığımızda ise maalesef pek başarılı olduğunu söylemek mümkün görünmüyor. Stock hızlarda 1835 puan alan işlemcimiz hız aşırtma ile 1956 puana çıkıyor. Aradaki 100-150 MHz fark var fakat rakibin overclock konusunda çok daha başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Fakat buna rağmen Noctua’nın güçlü D15 model soğutucusu ile 4.3 GHz değerinde stabil olarak kalmayı başardık.

Tekli çekirdek testindeki durumlara baktığımızda ise 4 puanlık bir artış görüyoruz. Bu farkın oyunlarda ortalama 2-3 fps kadar fark ettirebileceğini söylemeden geçmeyelim. Tabii ki bu hız aşırtmayı bütün çekirdekler üzerinde yaptığımızı söylemeden geçmeyelim.

Oyun testlerimize eski bir oyun olmasına rağmen hâlâ sistemleri oldukça zorlayan bir oyun olan Grand Theft Auto 5 ile başlıyoruz. Burada sonuçların oldukça yakın olduğunu fark ediyoruz fakat ilginç durum ise en yüksek FPS’i i5-8600K‘nın alması oluyor.

Diğer bir oyun testimiz ise Rise of the Tomb Raider oluyor. 1080P ultra grafik ayarlarında sonuçların neredeyse denk olduğunu görüyoruz. Fakat yine aynı şekilde i5-8600K rakiplerine 1 FPS gibi bir fark atarak en yüksek FPS’i almayı başarıyor.

The Division testimizde ise farkların bir miktar açıldığını görmek mümkün. Ryzen 2 işlemcilerin burada liderliklerini koruduğunu görüyoruz. Başta belirttiğimiz ilginç durum yine görünüyor ve 8600K ağabeyi i7-8700K’dan 2 FPS daha fazla puan alıyor.


Metro Last Light Redux testinde işlerin tersine giderek Intel işlemcilerin öne geçtiğini görüyoruz. Burada i7-8700K 2700X’e 7 FPS’lik bir fark atmayı başarıyor. Diğer işlemcilerde ise durumlar birbirlerine oldukça yakın görünüyor, sadece 3 FPS’lik bir fark görüyoruz.

SONUÇ

AMD, Ryzen işlemcileri ile piyasaya başarılı bir şekilde geri dönmüştü. Fakat tekli çekirdek performansıdaki farklar oyunlarda Intel’in bir miktar öne geçtiğini gösteriyordu. AMD Ryzen 2 işlemcilerinde bu sorunu büyük ölçüde kapatarak hem oyunlarda daha iddialı hale gelmiş hem de bize çok daha yüksek performanslı işlemciler sunmayı başarmış.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Pingback: Ryzen 7 2700X & RTX 2070’ile Detaylı Sistem Toplama Rehberi | Donanim Arşivi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...